Zagrebački mitropolit Porfirije jedan je od kandidata za nasljednika patrijarha Irineja. Evo zašto je prijavljen DORH-u

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Smrću patrijarha Irineja, Srpska pravoslavna crkva (SPC) krenula je  u odabir novog poglavara, od kojih se u srbijanskim medijima špekulira sa nekoliko imena.

Najviše šanse da budu na čelu SPC, kako piše Večernji, navodno  imaju vladika bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, kao i vladika banjalučki Jefrem.

No, za Porfirija se navodi kako nije zainteresiran za navedeni položaj, te je baš kao i vladika bački Irenej, spreman na povlačenje u slučaju istog broja glasova.

Ždrijebom do patrijarha

Teolog Miloš Stojković kaže da je mitropolit Porfirije duhovno dijete vladike Irineja i da je vrlo moguće da ga episkop bački podrži, ali podsjeća da je konačna odluka u “Božjim rukama”, jer je procedura takva da krajnji izbor dolazi kroz “apostolski ždrijeb”, izvlačenjem omotnice sa imenom kandidata.

Porfirije u “četničkoj atmosferi”

Podsjetimo, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije svojedobno je u hrvatskim medijima došao pod lupu javnosti zbog videa na kojem je snimljen u društvu koje je pjevalo četničke pjesme, a zbog čega ga je HSP prijavio DORH-u.

DORH je, međutim, prijavu odbacio navodeći da se ne radi o kaznenom djelu koje se goni po službenoj dužnosti, a sam Porfirije branio se riječima da je prilikom pjevanja o Momčilu Đujiću on samo “otvarao usta”.


Komentari