Zagrebački mališani u škole idu na čuvanje, a ne na obrazovanje jer im iz grada ne žele kršiti ustavna prava

FOTO: Dalibor Dobrić/Deutsche Welle

“U osnovnim školama u Zagrebu će biti nešto manje od 1700 učenika što je oko pet posto od ukupnog broja učenika od prvog do četvrtog razreda”, rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje gostujući na N1 televiziji.

Ni Velika Gorica ne odolijeva trendu, u ponedjeljak više djece kreće u vrtiće nego u škole

No, ta djeca, u škole će ići samo na čuvanje, ne na izvođenje nastave, kazao je Gradski ured za obrazovanje, prenosi Index.hr.

“Zaštita prava na dostupnost obrazovanja svima, pod jednakim uvjetima, kao i zaštita drugih dječjih prava i interesa, no prije svega, njihova zdravlja i sigurnosti, prioriteti su Grada Zagreba. Stoga je jedino logično da zagrebački učitelji nastave s nastavom na daljinu za sve učenike iz svog razrednog odjela, pa i za one koji će od 11. svibnja biti zbrinuti u školama”, napisali su i podsjetili kako je njihov naputak donesen na sastanku ravnatelja osnovnih škola Grada Zagreba i predstavnika Gradskog ureda za obrazovanje koji se održao 7. svibnja 2020. godine.

“Spomenuti naputak rezultat je činjenice da su preporuke resornog ministarstva diskriminatorne te ne poštuju kako Ustav Republike Hrvatske, tako ni prava ni interese djece”, napisao je Lovrić te detaljno objasnio zbog čega će djeca koja idu od sutra u školu nastavu i dalje pohađati na daljinu.

“Pravo djece na obrazovanje zaštićeno je Konvencijom o pravima djeteta i drugim međunarodnim i nacionalnim dokumentima, poveljama i zakonima. Prema članku 66. Ustava Republike Hrvatske, obrazovanje u Republici Hrvatskoj svakomu je dostupno, pod jednakim uvjetima. Izvođenje nastave po tzv. ‘mješovitom modelu’, posebice kad se u obzir uzme činjenica da će u škole u Gradu Zagrebu doći samo 5 posto djece, a u škole u Republici Hrvatskoj tek 3 posto djece, eklatantan je primjer kršenja prava djece na jednako obrazovanje. Spomenutim se modelom, naime, čak 97 posto učenika u Republici Hrvatskoj prisiljava na praćenje nastave preko tzv. ‘Škole na trećem’, bez podrške i potpore njihova učitelja. Istovremeno, redovna će se nastava odvijati za samo 3 posto učenika. ‘Škola na trećem’, ističemo, ni pedagoški ni obrazovno nije prihvatljiva niti odgovarajuća alternativa za redovnu nastavu”, istaknuli su.

Podsjetili su i kako se u zagrebačkim osnovnim školama i vrtićima od ožujka nije prestalo zbrinjavanje djece i učenika, a Locrić ističe kako je čak 500-tinjak njih svakodnevno boravilo u tim ustanovama u posljednjih nekoliko dana. “Učitelji i učiteljice redovito su izvodili nastavu na daljinu tako da su svakodnevno komunicirali sa svim učenicima iz svog razrednog odjela”, navodi.

Komentari