Zagrebački kriminalist o dječaku koji je tražio mrtvog oca: ‘Po snježnim nanosima i velikoj hladnoći pješačio je 22 kilometra!’

Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je 2021. godine nestalo 970 maloljetnika, a u EU godišnje nestane oko 300.000 djece. Povodom Međunarodnog dana nestale djece prisjećamo se istinite priče po kojoj je napisan i roman.

Umirovljeni kriminalist Branko Lazarević sudjelovao je u potrazi za dječakom koji je s devet godina u nekoliko navrata bježao iz Kosovske Mitrovice u Hrvatsku kako bi pronašao očev grob za kojeg je doznao da je poginuo kao hrvatski branitelj. Nevjerojatnu istinitu priču je pretočio u knjigu “Dječakova potraga za mrtvim ocem”.

“Za Fidana, kosovskog devetogodišnjaka, doznao sam sasvim spontano i to od moje kolegice s HRT-a koja je kosovskog podrijetla. Njega je, naime, tražio otac Fejzula Ademi koji je došao u Hrvatsku ratovati, a onda s njim izgubio svaki kontakt. U svakom slučaju, ispostavilo se da je mali, tada devetogodišnji Fidan kojeg je ostavila majka, odlučio po svaku cijenu doći u Hrvatsku i pronaći grob oca za kojeg je čuo da je, kao branitelj, poginuo na jednoj od bojišnica”, prisjetio se Lazarević.

Objasnio je kako je i zašto mali Fidan mislio da mu je otac mrtav.

“Otac mu je bio rudar koji je 1990 ili 1991. godine sudjelovao u nekom prosvjedu. Zbog toga je, s još par kolega, bio osuđen na zatvorsku kaznu. Kako bi je izbjegao, otišao je u Hrvatsku u kojoj se zahuktavao rat. Zajedno s još nekoliko svojih albanskih prijatelja, prijavio se u HV. Međutim, jedan od njegovih prijatelja se vratio u Kosovsku Mitrovicu i ispričao kako je Fejzula Ademi poginuo zbog čega je bio osam godina u knjizi umrlih.

Zato je njegov sin odlučio potražiti mrtvog oca… Važno je napomenuti da taj devetogodišnjak nije znao ni gdje je Hrvatska, ni kako do nje doći. Bio je uvjeren kako će u jednom danu doći do očeva groba i vratiti se na Kosovo. Tada nije ni slutio što ga sve čeka… Bježanje, spavanje po klupama… Pred malim Fidanom bila je prava kalvarija kakvu bi teško preživio odrasli čovjek”, opisuje Lazarević.

Lazarevićeva knjiga opisuje Fidanov “križni put” pri čemu je u dva navrata kretao iz Kosovske Mitrovice prema Hrvatskoj. U oba slučaja, pronađen je u Peći i vraćen kući, ali se onda odlučio i na treći pokušaj. Fidan je po snježnim nanosima i velikoj hladnoći pješačio 22 kilometra i opet stigao do Peći.

Peć je za njega bila važna destinacija, jer je čuo da od tamo ima autobus za Crnu Goru. Promrzlog i na pola mrtvog pronašao ga je jedan liječnik i nakon što mu je na dva tjedna pružio utočište, poslao ga u Skopje u kojem se zbog jezika nikako nije snašao.

I tamo je Fidan naletio na dobrotvora Osmana koji ga šalje kod svog sina u Istanbul. Fidan koji je tamo krenuo u školu, počeo je učiti turski i arapski, međutim, radi birokratskih zavrzlama, mali kosovski dječak ostao je na ulici i postao – beskućnik…

Za sve te godine traženja oca, Fidan je tražio i svoj identitet, pa je tako u tom periodu, ovisno gdje bi živio, promijenio pet imena. Lazarević je nakon temeljite potrage uspio spojiti Fidana s ocem.

Komentari