Zagrebački klub pokazao veliko srce: Prikupljeno 40 tisuća kuna za cijepivo za liječenje protiv dječije paralize

Pixabay

Novoosnovani Rotary klub Zagreb Medveščak proslavio je svoj osnutak charter ceremonijom koja je okupila 200 rotarijanki i rotarijanaca te drugih uglednih gostiju. Cilj ovog okupljanja bio je prikupljanje sredstava za borbu protiv dječje paralize (Polia). Ukupno je prikupljeno 40 tisuća kuna koje će, povodom Dana borbe protiv dječje paralize 24. listopada, biti usmjerene u Rotary zakladu osnovanu isključivo za ovu namjenu. Prikupljeni iznos pokriva kompletno cijepljenje i zaštitu protiv Polia za 2.000 djece, piše Jutranji.hr.

“Rotary International sedmu godinu zaredom 24. listopada 2019. obilježava Dan borbe protiv dječje paralize (World Polio Day) te je prigodno naša namjera bila klupsko predstavljanje hrvatskoj javnosti iskoristiti za prikupljanje sredstava namijenjenih konačnom iskorjenjivanju ovog virusa. Izuzetno sam ponosan na sve naše članice i članove, ali i njihove prijateljice i prijatelje što su prepoznali našu akciju te pridonijeli njezinom izuzetnom uspjehu čime smo opravdali svoje humanitarno djelovanje,” izjavio je ovom prigodom Davor Štern, predsjednik Rotary kluba Zagreb Medveščak.

Do prije 30 godina od ove bolesti godišnje je obolijevalo više od 350 tisuća djece diljem svijeta. Rotary International 1985. godine pokrenuo je globalnu inicijativu PolioPlus program za masovno cijepljenje djece protiv dječje paralize, a o uspjehu ove inicijative najbolje govori podatak da je ove godine virusom zaraženo manje od dvadesetoro djece u tri zemlje. Ova se misija bliži kraju, no nužno je uložiti posljednje napore kako bi se opasnost od ovog virusa zauvijek iskorijenila. Naime, procjene govore da bi, ako se sada zaustavi s naporima na suzbijanju virusa, na svijetu već kroz 10 godina moglo ponovno biti zaraženo 200 tisuća djece.

O Rotary klubu Zagreb Medveščak

Rotary klub Zagreb Medveščak osnovan je u travnju ove godine kao 59. klub Distrikta 1913 Hrvatska. Klub ima 21 angažiranih članica i članova različitih profesija, vrlo prisutnih u javnom životu. Klub je dio Rotary International obitelji, najveće uslužne i humanitarne organizacije koja trenutno ima više od 1,2 milijuna članova u gotovo svim zemljama svijeta. Zbog svojih aktivnosti kao što su PolioPlus, World Understanding and Peace, Rotary International je nevladina udruga međunarodnog značaja priznata i od strane UN-a. U Hrvatskoj Rotary zajednica ima oko 1600 redovnih i počasnih članova. Hrvatska je jedna od najmanjih zemalja na svijetu koje imaju svoj distrikt u Rotary Internationalu.


Komentari

loading...