Zagrebački hosteli snašli su se u ‘novom normalnom’: Nude smještaj studentima po tri puta manjoj cijeni

Prostor za druženje/FACEBOOK

Koronakriza žestoko je udarila i na trurizam metropole, koja se kraju godine bliži sa zabilježenih 70 posto manje turista nego lani. Apartmanski se smještaju ubrzano iznajmljuju kao stanovi a u ovom su sektori najpogođeniji ostali hosteli.

Ova je vrsta smještaja najviše nastradala u koronakrizi zato jer ljude koji se međusobno ne poznaju smješta u zajedničke jedinice, pa ih sada ne odabiru, kaže direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld za Večernji list.

Neki su ove sezone morali zatvoriti svoja vrata, dok su se neki snašli i prilagodili uvjetima pandemije. Tako je nekoliko zagrebačkih hostela odlučilo prenamijeniti svoju uslugu i okrenuti se studentima, pište Večernji list.

Tako je hostel Taban u Tkalčićveoj ulici još prije nekoliko tjedana na Facebooku objavio oglas namjenjen upravo studentima, a ovaj se potez pokazao iznimno uspješnim jer su već popunili gotovo sve smještajne kapacitete.

Izgleda da su slično počeli razmišljati i drugi hosteli, koji su svojom infrastrukturom već ionako slični studentskim domovima. Sada su im prilagodili i cijene koje su otprilike tri puta manje nego što bi plaćali turisti. Tako će studenti plaćati oko 70 kuna noć u hostelu, dok je reularna cijena noćenja inače iznosila između 200 i 300 kuna.

U Tabanu su sobe već gotovo rasprodane, slobodne su, kaže voditeljica hostela Ivana Raguž, još tri od 11 soba.

“Prve su prodane jednokrevetne, da smo ih imali i pedeset, prodali bismo sve, a sad su ostale dvokrevetne. To nam je privremeno rješenje do 1. srpnja iduće godine, do kada su studenti potpisali ugovor”, rekla je Raguž sa spomenuti dnevni list.

Svaka soba ima vlastitu kupaonicu, a imaju i Wi-Fi, perilice i sušilice rublja te opremljenu kuhinju. Cijena za jednokrevetnu sobu s televizorom je 2150 kuna mjesečno, a dvokrevetna stoji 1600. U cijenu su uključene sve režije.

Novom se poslovnom modelu okrenuo i boutique hostel Speeka u Hebrangovoj, a smještaj za jednu osobu u četverokrevetnoj sobi sa zajedničkom kupaonicom stoji 1100 kuna. Želi li biti u trokrevetnoj sobi, student će platiti 1300, za dvokrevetnu će dati 1700, a za jednokrevetnu 2300 kuna.


Komentari