Zagrebački holding: Počela podjela spremnika za biootpad u Podsljemenu, Brezovici i Maksimiru

FOTO: Twitter/HRT

U Zagrebu je u ponedjeljak počela podjela smeđih spremnika za odvajanje biootpada. Najprije će ih dobiti kućanstva Podsljemena, Brezovice i Maksimira, a do kraja tjedna i ostala kućanstva te zgrade.

U smeđe spremnike za biootpad Zagrepčani će odvajati: kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostaci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.) te male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne odlažu se: ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i drugo.

Zbog sanitarno-higijenskih razloga mole se građani da prije odlaganja u smeđe spremnike svoj biootpad stave u bioorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotaju u papir.

Učestalost odvoza biootpada bit će jedanput tjedno u svakoj gradskoj četvrti, kažu u Zagrebačkom holdingu.

Ističu kako su građani dužni koristiti javnu uslugu, omogućiti pristup spremnicima u vrijeme pružanja usluge odvoza i čuvati spremnike od oštećenja i otuđenja. Poručuju kako odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada svi zajedno razvijamo zdrave ekološke navike, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš.

 


Komentari