Zagrebački Holding objavio mjere pomoći zakupcima poslovnih prostora

FOTO: Ivan Klindić

Nakon što je čitav svijet zahvatila pandemija virusa COVID-19, Zagreb se našao u problemu i zbog posljedica potresa. Zbog te dvije katastrofe, kako ih gradonačelnik voli nazvati, veliki je broj ljudi, prvotno poslodavaca, moralo svoje objekte zatvoriti ili su otvoreni, a rade s manjim prihodima.

Zakupnicima u poslovnim prostorima u vlasništvu zagrebačkog Holdinga, Holding je donio odluku kojom se osiguravaju mjere odgode plaćanja zakupnine na tri mjeseca, odgoda plaćanja u potpunosti ili djelomično.

Iz tog slijedi da komitenti podružnice Upravljanje nekretninama, Tržnice Zagreb i Gradska groblja koji su pogođeni potresom, dijele se u dvije kategorije. Prva su oni nisu mogli obavljati djelatnost u iznajmljenom prostoru zbog posljedica potresa jer je prostor neuporabljiv i takvi se oslobađaju zakupnine u 100% iznosu (od 22.03.2020. do ponovne uporabe). Druga kategorija komitenti su koji u djelomično oštećenim prostorima, ako je oštećenje utvrđeno od strane ovlaštene stručne osobe, na pisani zahtjev zakupnika, takvi su oslobođeni zakupnine najdulje 3 mjeseca.

Komitentima podružnice Upravljanje Nekretninama, Autobusni Kolodvor Zagreb i RTZ koji su pogođeni COVID-19 u dijele su na komitente koji nisu obavljali svoju djelatnost odlukom Stožera civilne zaštite koji će se osloboditi 50% zakupnine od 19. ožujka 2020. do ukidanja mjera i na komitente koji su obavljali djelatnost, ali su posredno pogođeni krizom uzrokovanom Covid-19, tako da im je smanjen prihod te će se takvima odobriti odgoda plaćanja od 90 dana i mogućnost obročne otplate na 12 mjeseci, uz podnesen zahtjev.

Naposljetku, komitentima podružnice Tržnice i Gradska groblja u tri kategorije, pri čemu su prva oni komitenti koji nisu obavljali svoju djelatnost odlukom Stožera civilne zaštite te će ih se u cijelosti osloboditi plaćanja zakupnine za razdoblje od 19. ožujka do ukidanja mjera. Druga su komitenti koji nisu obavljali djelatnost, ali ne zbog same odluke Stožera CZ, nego zbog nemogućnosti Tržnica Zagreb da osigura alternativnu infrastrukturu (klupe, kućice, prostore) u skladu sa zahtijevanim okolnostima i njih će se u cijelosti osloboditi plaćanja zakupnine od 19. ožujka do stjecanja uvjeta za korištenje predmeta zakupa.

Dakako, tu su i zakupnici kojima je smanjen prihod uslijed posljedica uzrokovanim virusom COVID-19, a takvi mogu biti oslobođeni plaćanja zakupnine u iznosu od 20% do najviše 50 %, uz pisani zahtjev, – u razmjernom smanjenju postotka prihoda.

Obrasci zahtjeva za ostvarivanje prava koje proizlaze iz ovih mjera mogu se preuzeti na internetskim stranicama Zagrebačkog holdinga i pojedinih podružnica.

“Svi zakupnici koji su zaprimili račune, a pripadaju nekoj od navedenih kategorija, mogu se javiti kroz Pozivni centar i broj 072 500 400 te putem elektroničke pošte [email protected] kako bi se ranije generirani račun stornirao, a potraživanja obustavila u skladu s konkretnom mjerom”, zaključuju.


Komentari