ZAGREBAČKI DIZAJNER autor je marke koja ima poseban značaj

Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 3. veljače prigodnu poštansku marku u povodu 1700. obljetnice mučeničke smrti svetog Vlahe.

Prigodna marka tiskana je u nakladi od 100 000 primjeraka i nominalnoj vrijednosti 3,10 kuna po marki. Autor prigodne marke je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba. Motiv prigodne poštanske marke je sveti Vlaho sa slike autora Carmela Reggia s početka 19. stoljeća. Slika se nalazi u pinakoteci župne crkve svetog Nikole u Cavtatu.

SvVlaho_marka vizual

Prigodna marka izdana je u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 3. i 4. veljače 2016. godine u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Neraskidiva veza svetog Vlahe i Dubrovnika

Dubrovnik i sveti Vlaho nerazdvojni su pojmovi, a njegova je sveprisutnost jedna od glavnih odrednica dubrovačkog identiteta. Zaštitnik grada, liječnik, biskup i mučenik iz armenske Sebaste štuje se diljem Europe i svijeta, ali nigdje tako zdušno kao u Dubrovniku koji ga prema legendi 971. godine, kada je upozorio Dubrovčane na mletačku opasnost, uzima za svojeg zaštitnika. Odabran je i kao potvrda crkvene nezavisnosti, komunalne i državne samosvijesti utemeljujući snagom i simbolikom svojeg nebeskog autoriteta dubrovački kulturni prostor.
Kult i Festa svetog Vlaha u kontinuiranom povijesnom trajanju od 10. stoljeća (prema legendi), odnosno od 12. stoljeća (prema povijesnim dokumentima) do danas je zadržala svoje tradicionalne i prepoznatljive odlike i vrsnoće izričaja. To je tisućljetna dubrovačka tradicija, a parčev blagdan 3. veljače najdraža svečanost s bogatim ceremonijalom i s kulminacijskom veličanstvenom procesijom, o čemu rječito govori i upis Feste svetog Vlaha na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Sveti Vlaho, na armenskom Surp Vlasi, a latinskom Sanctus Blasius, jedino u dubrovačkom leksiku Vlaho, živio je u 3. stoljeću. Po zanimanju je bio liječnik, potom biskup u antičkoj Sebasti (danas turski Sivas) u Maloj Armeniji. Ondje je u veljači 316. godine umro mučeničkom smrću u progonima što ih je provodio car Licinije. Drži se da je 3. veljače 316. godine datum njegove smrti. Zaziva se protiv grlobolje jer je prema legendi ozdravio dijete kojem u grlu bijaše zapela riblja kost. Zaštitnik je otorinolaringologa, veterinara, pastira i vunara, kao i divljih
životinja.

Dubrovnik je 2016. godinu proglasio Godinom svetog Vlaha u spomen na 1700. obljetnicu njegove mučeničke smrti.

Sva izdanja maraka mogu se kupiti i u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na a na adresi www.epostshop.hr


Komentari