Zagrebački anesteziolog dobitnik Medicinskog Oscara

Ilustracija

Zagrebački anesteziolog dr. Nikola Bradić iz Kliničke bolnice (KB) Dubrava jedan je od dobitnika ovogodišnjeg Medicinskog Oscara, koji je osvojio na ovogodišnjem međunarodnom natječaju za najbolja istraživačka postignuća u medicini i farmaciji International Medis Awards.

Riječ je o priznanju koje se kao simbol izvrsnosti u zdravstvu dodjeljuje najboljim liječnicima i farmaceutima iz srednje i jugoistočne Europe, a Bradić ga je priznanje dobio za svoj rad na području intenzivne medicine i anesteziologije, priopćeno je nakon dodjele nagrada u Ljubljani.

Doktor Bradić je, ističe se u obrazloženju, dokazao je da su anestetici primjereniji za upotrebu kod kardiovaskularnih operacija. Uz ekipu međunarodnih suradnika dokazao je da nema razlike između komplikacija i smrtnosti kod ispitivanih bolesnika kod kojih su primijenjeni inhalacijski i intravenski anestetici.

“Istraživanja kao što su naša povezuju znanje i iskustvo stručnjaka s ovoga medicinskog područja i iz cijeloga svijeta i prvenstveno poboljšavaju zdravstvenu obradu bolesnika«, rekao je anesteziolog Nikola Bradić.

Ove godine na natječaj je pristiglo 207 istraživačkih radova iz devet država srednje i jugoistočne Europe i to u devet područja – farmaciji, intenzivnoj medicini i anesteziologiji, gastroenterologiji, ginekologiji, neurologiji, reumatologiji, oftalmologiji, pedijatriji, pulmologiji i alergologiji.

Osim istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, koji su svoje znanstvene radove objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom utjecaja višim od 1,5, na natječaj su se ove godine prvi put prijavili istraživači iz Bugarske.

Među znanstvenoistraživačkim radovima liječnika i farmaceuta koji u svojoj kliničkoj praksi najbolje poznaju potrebe bolesnika i inovativnim rješenjima pridonose ranijoj, pouzdanijoj i bolesnicima prihvatljivijoj dijagnostici i učinkovitoj terapiji, neovisni međunarodni stručni žiri pod vodstvom slovenskog reumatologa Matije Tomšiča odabrao je 20 finalista. Proglašeno je devet pobjednika u pojedinim medicinskim područjima te dodijeljena posebna nagrada International Medis Awards.

“Naš rad je sve zahtjevniji jer je natječaj sve prepoznatljiviji, studije iz godine u godinu bolje, a razlike između kandidata sve manje. Jedna je od najvažnijih dodanih vrijednosti ovoga natječaja primijenjivost. Moramo naime biti svjesni da je najjača unutarnja motivacija istraživača koji sudjeluju na ovom natječaju riješiti istraživački problem koji ima ime, prezime i dušu te da bez istraživanja nema dobre kliničke prakse i obratno”, rekao je Tomšič.

International Medis Awards osmislio je prije šest godina Tone Strnad, osnivač i predsjednik nadzornog odbora tvrtke Medis, a međunarodni žiri koji dodjeljuje Medicinskog Oscara u tom je razdoblju pregledao i ocijenio 932 istraživačka rada.

Komentari