Zaprešić kao primjer uspješnog grada: Tisuće mladih okupilo se na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu

FOTO: CroExpress

Plenković smatra da će ovaj trg biti mjesto okupljanja, zajedništva i druženja.

Premijer Andrej Plenković je u subotu 27. svibnja zajedno s gradonačelnikom Zaprešića Željkom Turkom u ovom gradu otkrio spomenik prvom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu, na trgu koji nosi Tuđmanovo ime, piše CroExpress.

Plenković je tom prigodom istaknuo da je Zaprešić grad mladih ljudi, grad poduzetnika, dodavši kako je siguran da će ovaj trg biti mjesto okupljanja, zajedništva i druženja.

“Cijenim sve što je naš prvi predsjednik napravio za neovisnost naše države i državničku mudrost prijelomnih devedesetih godina”, kazao je premijer.

Novouređeni trg bio je ispunjen i otvaranju je prisustvovalo na tisuće Zaprešićana.

Zaprešić kao primjer uspješnog grada u koji bi se iseljenici voljeli vratiti

Prema podacima koje je Turk iznio prošle godine, nezaposlenost u Zaprešiću bila je samo 4,6%. Prosječna starost stanovništva je 35 godina, a u posljednjih 20-ak godina udvostručio se broj stanovnika ovog gradića u blizini Zagreba.

Gospodarski razvoj Zaprešića se, prije svega, temelji na dugoročnom i žilavom razvoju malog poduzetništva i obrta, ali isto tako i na restruktuiranoj velikoj industriji.

Velik benefit grada je i blizina Zagreba s kojim je Zaprešić odlično povezan cestom i željeznicom, a što rezultira činjenicom da danas gotovo svaki drugi Zaprešićanac, njih 40 posto, radi u Zagrebu. To je posebno važno za male poduzetnike koji imaju ograničene mogućnosti nastupa na udaljenijim tržištima.

Plenković je u nekoliko navrata izrazio želju da se hrvatski iseljenici, koji su u velikom broju otišli u inozemstvo posljednjih godina, ali i oni stariji, vrate u Hrvatsku s novim znanjima. Možda i Zaprešić može biti primjer uspješnog grada u koji bi se iseljenici voljeli vratiti.


Komentari