ZAGREB DOK GA JOŠ NI BILO: Otkriva se spomenik Rimljanina Poncija

press

“Poncije postavio sebi, supruzi i Marku”

U petak, 16. prosinca u 14 sati na Rimskom trgu u Kerestincu – Sveta Nedelja ponovno će u sklopu akcije Zagreb dok ga još ni bilo svečano biti otkriven nadgrobni spomenik Rimljanina Poncija za kojeg arheolozi vjeruju da je živio na tom području u 3. stoljeću.

Kameni nadgrobni spomenik Poncija pronađen je krajem 19. stoljeća u blizini Kerestinca, a od 1894. godine čuva se u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Načinjen od vapnenca slabije kvalitete i dosta oštećen ipak jasno otkriva dio natpisa koji kaže: Poncije postavio sebi, supruzi i Marku.

Spomenik je zanimljiv i zbog svoje rustične izrade te se pretpostavlja da ga je tijekom 3. stoljeća poslije Krista isklesao neki domaći majstor te ga postavio na jednoj od mnogobrojnih rimskih nekropola na zagrebačkom području, u blizini prometnice koja je spajala Emonu i Sisciju, odnosno današnju Ljubljanu i Sisak.

Original spomenika danas se čuva u lapidariju zagrebačkog Arheološkog muzeja, dok se replika čiju izradu potpisuje Slavimir Slaviček vidjeti „in situ“.

Od godine 1990. kada je pokrenut projekt “Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine” označeno je više arheoloških i paleontoloških lokaliteta na području grada Zagreba. Na taj je način napravljena svojevrsna inverzija, odnosno umjesto da put predmeta bude “od mjesta nalaska do muzeja” ovaj se put krenulo obrnutim pravcem – iz muzeja natrag na lokalitet.

Naravno, «in situ» su uvijek postavljene kopije, dok su originali i dalje pohranjeni u muzeju. Izuzetak je krunište stele iz Gornjeg Bukovca koje je u privatnom vlasništvu, dok su ostale replike napravljene prema predlošcima iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Autori ovog projekta koji brinu o odabiru, organizaciji i postavljanju spomenika su Zoran Gregl iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, Nenad Jandrić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba te arhitekt Željko Kovačić.


Komentari