Zabrana uzgoja radi krzna u Bosni i Hercegovini

FOTO: One Voice, Hrvatska

I u susjednoj državi je, 1. siječnja 2018., završilo prijelazno razdoblje i stupila je na snagu

Dana 1. siječnja 2018. u Bosni i Hercegovini, poslije dugog prijelaznog razdoblja, stupila je na snagu zabrana uzgoja životinja radi krzna! Stupanje na snagu ove važne zabrane, s prijelaznim razdobljem do kraja 2017. godine, propisano je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine.

Uzgajivači su u nekoliko pokušaja nastojali ukinuti zabranu ili produljiti prijelazno razdoblje. Zadnji pokušaj da se produlji prijelazno razdoblje ostao je još uvijek u proceduri, iako je sada, kada je zabrana stupila na snagu, potpuno apsurdan.

Diljem Europe sve je izraženiji stav protiv uzgoja životinja radi krzna. Rastući broj država donio je zabrane takvih praksi, poput Velike Britanije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Češke, Nizozemske, ili su doneseni zakonski propisi koji na drugi način onemogućavaju takav uzgoj. Nakon Bosne i Hercegovine, očekuje se krajem godine stupanje na snagu zabrane uzgoja i u Srbiji.

I poznata modna imena sve češće donose odluke o prestanku korištenja životinjskoga krzna dajući tako do znanja da krzno postaje stvar prošlosti. Tako su se, primjerice, prestižni modni brendovi kao što su: Armani, Gucci, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Stella McCartney i drugi obvezali na politiku nekorištenja životinjskoga krzna.

Životinje uzgajane radi krzna zatočene su cijeli svoj kratki život u malim kavezima. Ubijaju ih gušenjem plinom, lomljenjem vratova ili strujnim udarima, a njihov uzgoj uzrokuje i štetu za okoliš, dok se za obradu krzna koriste velike količine vode i opasne kemikalije.

Za jednu bundu industrija krzna ubije čak 200 činčila, 15 lisica ili 40 kuna! Nema opravdanja za zlostavljanje i ubijanje životinja radi odijevanja s obzirom na to da odavno već postoje znatno topliji, ekološki, ekonomski isplativiji i vizualno superiorniji materijali.

Više informacija o suosjećajnom odijevanju i popis trgovina bez krzna nalaze se na https://prijatelji-zivotinja.us5.list-manage.com/track/click?u=4360691aa7852fa3061ad29fe&id=6c39d48a02&e=cc330bd563.


Komentari