Genera više ne treba HEP, od danas imaju svoju besplatnu električnu energiju

Na lokaciji tvrtke Genera u Svetoj Nedelji u utorak je puštena u rad najveća integrirana solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u Hrvatskoj, priopćeno je iz tvrtke.

Na približno 9.000 četvornih metara raspoložive krovne površine izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi 1500 MWh električne energije. Osim što će uštedjeti oko milijun kuna u potrošnji energije, emisije CO2 na godišnjoj će se razini smanjiti za 360 tona, prenosi Jutarnji list.

Farmaceutska tvrtka koja u Kalinovici proizvodi veterinarsko-medicinske proizvode u projekt je uložila gotovo 15 milijuna kuna, od čega je 7,1 milijun kuna bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Novi su solarni paneli izgrađeni na već postojećoj farmi te nisu bila potrebna ulaganja u novi prostor. Predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Mladen Vedriš ističe kako je “sa samog komercijalnog aspekta to visoka proporcija energije koja se upotrebljava za vlastite potrebe, dok se višak prenosi u mrežu”.

Tvrtka kroz izvoz više od 90 posto svoje produkcije značajno utječe na BDP Hrvatske.

“Ona će pripomoći optimizaciji same proizvodnje, ali, bitno je, pridonijet će i zaštiti okoliša, jer ovdje se radi o obnovljivim izvorima energije”, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Foto: Darko Tomas / CROPIX


Komentari