Za gnijezdo bijele rode isplaćena naknada od 700 kuna

Zeleni prsten Zagrebačke županije

Na račune vlasnika i korisnika objekata u Zagrebačkoj županiji, na čijim krovovima se nalaze gnijezda bijelih roda, isplaćena je naknada od 700 kuna po gnijezdu.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su sredstva za provedbu projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode” na području Zagrebačke županije.

Ovim projektom se, devetu godinu za redom, vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta jer gnijezda mogu biti teška i do jedne tone. Ove godine ukupno je isplaćeno 50.400 kuna za 72 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima i pripadajućim zgradama.

Inače u Zagrebačkoj županiji u 2017. godini zabilježeno je 293 gnijezda, čak 25 gnijezda više nego prethodne godine, od toga 72 gnijezda nalazi se na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, a 221 na stupovima.

Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Ivanić-Grad i Vrbovec, dok su Klinča Sela i Pisarovina općine s najvećim brojem gnijezda. Sela s najvećim brojem gnijezda i dalje su Donja Kupčina i Donja Zdenčina.


Komentari