VELIKOGORIČANI posjetite predavanje o DIJABETESU

Pixabay.com

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenoga, večeras će se u Gradskoj vijećnici održati predavanje na kojem se možete besplatno informirati o komplikacijama šećerne bolesti na krvožilnom sustavu.

Predavanje će održati dr.Vesna Đermanović-Dobrota iz Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“s početkom u 19 sati.

Šećerna bolest ili dijabetes poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život. U šećernoj bolesti javlja se niz tzv. kasnih kroničnih komplikacija, među njima su i komplikacije na velikim krvnim žilama.

Statistike govore da 65 posto ljudi s dijabetesom umire od srčanih bolesti i moždanog udara. Također, odrasle osobe s dijabetesom 2 do četiri puta češće razviju srčana oboljenja i dožive moždani udar u odnosu na osobe bez šećerne bolesti, piše VGdanas.

Što pacijenti mogu učiniti da bi smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su prednosti dobre kontrole i što treba kontrolirati? Odgovore na ta i druga pitanja dat će večeras dr. Đermanović-Dobrota. Imate li sami dijabetes ili brinete o bližnjem koji boluje od šećerne bolesti, svakako dođite na večerašnje predavanje u POUVG.


Komentari