Velika šteta i u Turopolju! ‘Vatrogasci rade danonoćno, sretni smo što smo izvukli živu glavu’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSEL

Razoran potres 29. prosinca mnoge je ostavio bez krova nad glavom na području Banovine, a koliko je bio snažan svjedoči i činjenica da ga je osjetilo šest milijuna kuna. No nije samo velika materijalna šteta zabilježena u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, mještanima Turopolja urušili su se dimnjaci, popucali zidovi, popadali crijepovi i cigle.

Predsjednica gradske četvrti Marina Pucević za Večernji je otkrila kako su vatrogasci i ovih dana odradili više od nekoliko stotina intervencija. Na sreću ljudskih žrtava nema, a rade danonoćno kako bi se što prije otklonile opasnosti od urušavanja po kućama i zgradama. Najviše je nastradalo kuća u Donjem Dragonošcu, Havidić Selu, Lipnici, kaže Pucević. Na vrhu popisa najoštećenijih građevina nalaze se i dvorac te crkva u Brezovici. Na crkvi su napuknuli tornjevi, te su oštećeni zidovi iznutra.

Šefica četvrti nada se da neće biti još koji jači potres jer bi se sve moglo urušiti. Sudbina crkve već je u ovom stanju neizvjesna, zbog čega se neće održavati misa u tom prostoru. Kao i crkva, obližnji dvorac je sagrađen 1880. godine prije velikog potresa, a crkva je u međuvremenu obnovljena, dok dvorac nije.

Photo: Tomislav Miletic/PIXSEL

“Oduvijek upozoravamo da dvorac trune bez razloga, kao i zgrada preko puta “, kaže govori Marija Šokić, stanovnica Marovićeve ulice.

Automobil njezina sina ostao je  zakopan ispod ruševina derutne zgrade u kojoj se nekoć nalazio kafić i trgovina. Marija je sretna što u to vrijeme nikoga nije bilo u autu, jer tko zna bi li izvukli živu glavu. Automobil kupljen prije pola godine mogu sada samo odvesti na smetlište, jer je potpuno uništen.

Najveći turopoljski grad Velika gorica mještanima kojima su kuće stradale u potresu planira sagraditi nove kuće. Za sada je tri objekta sa crvenom oznakom, a još se pet mora provjeriti od strane statičara, rekao  je Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet, dodavši da su stigle 183 prijave, većinom oštećenja u Cerovskom Vrhu, Dubrancu i okolnim naseljima.

Na štetu nastalu potresom upozoravaju iz udruge “Jezero Čiče” te zahtijevaju hitnu sanaciju “turopoljskog mora”, gdje se odronilo oko 30 metara obale.


Komentari