VELIKA INVESTICIJA: U Jakovlju proizvodit će se za Rolls Royce, Boeing, pa i jahte

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

U poslovnoj zoni Jakovlje nedaleko Zagreba gradi se tvornica dijelova za tvrtke poput Airbusa, Boeinga i Rolls Roycea. Austrijska aeronautička tvrtka EFACEC nastavlja planiranu gradnju greenfield investicije vrijedne 33 milijuna eura.

Nova tvornica koju su priželjkivale neke susjedne zemlje zapošljavat će 450 radnika. Tvrtka EFACEC u vlasništvu je kineske državne aviokompanije AVIK, jedne od deset najjačih u Kini.

“U tijeku su zemljani radovi i priprema terena za izgradnju pogona. Ova investicija je jako važna za našu općinu, jer će omogućiti velik broj radnih mjesta i doći će do boljih životnih uvjeta i komunalnog standarda”, rekla je načelnica općine Jakovlje Sanja Borovec za HRT.

Proizvodnja u ovom kompleksu mogla bi početi do kraja godine, a trenutno radi samo tvornica kabela. Stižu i tri domaća investitora, a u Jakovlju će se graditi i jahte, proizvoditi lanci te skladištiti boje u prahu.

Bikemont u poslovnoj zoni Rugvica završava investiciju od 50 milijuna kuna, tvrtka Bermes ulaže u nove proizvodne kapacitete 20 milijuna kuna, ulaže i tvrtka Igomat“, rekao je pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Faršaić.

Želju za investiranjem je potvrdilo i Ministarstvo gospodarstva.

“Zaprimili smo 147 prijava investicijskih projekata koje smo obradili. Inicijalno predviđamo ulaganja vrijedna oko 6,8 milijardi kuna uz otvaranje 2.500 radnih mjesta”, rekao je ravnatelj Ureda za internacionalizaciju Bojan Batinić.


Komentari