Uvode se jesenski praznici za škole u Zagrebačkoj županiji, a najvjerojatnije će isto vrijediti i za Grad Zagreb

ILUSTRACIJA: wikipedia

Zagrebačka županija od iduće školske godine uvodi jesenske praznike. Odlučeno je to na današnjem sastanku župana Stjepana Kožića s načelnicima i gradonačelnicima te ravnateljima škola u županiji, koji su dogovorili školski kalendar za 2019./2020.

Nakon što je ministarstvo znanosti i obrazovanja županijama u Hrvatskoj predložilo da odaberu jedan od 4 modela školskih praznika, Zagrebačka županija odabrala je opciju koja donosi dvije novosti. Prvi puta uvodi se jesenski odmor za učenike koji će trajati od 30. listopada do 3. studenog. Župan Stjepan Kožić – Dogovoreno je i očekujemo da će biti primijenjen model 4 i da će to biti za cijelu Zagrebačku županiju, a vjerujemo i za Grad Zagreb kao i za Krapinsko-zagorsku i Sisačko-moslavačku županiju.

Novost je i da su zimski praznici podijeljeni u dva dijela, na prvi od 23. prosinca do 6. siječnja te drugi od 24. veljače do 1. ožujka. Proljetni odmor za učenike ostaje isti, a traje od 9. do 13. travnja. Ravnatelja Osnovne škole Bistra, Eduard Kovačević – Broj nastavnih dana je ostao gotovo isti, 178, praznici dsu raspodijeljeni na više dijelova i to je za nas u školama sigurno dobro. Imamo dio praznika koji je vezan uz Sisvete, taj dio je duži jer naši ljudi žele otići na groblja za što im nekad nije dovoljan jedan dan. Nakon toga će možda biti problema s onim drugim dijelom zimskih praznika koji se uvijek koristio kao tzv skijaški tjedan, gdje su malo jeftiniji aranžmani, ali vjerujemo da će se to kroz praksu riješavati.

A ministarstvo znanosti i obrazovanja će, u suradnji sa županijama, donijeti i novu mrežu školskih ustanova kako bi se poboljšali uvjeti u školama i unaprijedio sustav obrazovanja. Pomoćnik ministrice Momir Karin odbacio je medijske napise o tome da ministarstvo planira ukinuti škole koje pohađa mali broj učenika – U tom smjeru se ne ide, mi želimo, zajedno s osnivačima škola, racionalizirati školske ustanove i ići prema uvođenju cjelodnevne nastave koja bi trebala biti uvedena za 10 godina.

Nova školska godina počinje 9. rujna i završava 17. lipnja odnosno 22. svibnja za učenike završnih razreda srednjih škola.


Komentari