USPJEŠNO PROVEDEN PROJEKT ‘PRSTEN POTPORE’: Osigurano financiranje za 92 pomoćnika u nastavi

U prostorijama Zagrebačke županije u utorak je održana početna konferencija EU projekta „Prsten potpore“.

Projekt se ove školske godine provodi u 32 osnovne i srednje škole na području županije.

Zahvaljujući ovom projektu angažirano je 92 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi koji u školskoj godini 2016/2017. pomažu u radu 102 učenika s teškoćama u razvoju.

Projekt se provodi od 8. kolovoza 2016. do 7. kolovoza 2017. godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 4.242.152,00 kuna, od čega bespovratna sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) iznose 2.500.000,00 kuna, dok je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurana 871.076,00 kuna, a preostali dio od 871.076,00 kuna Zagrebačka županija će osigurati sama.

Prema riječima voditeljice tima za provođenje projekta „Prsten potpore“ Ivančice Prugovečki provedba projektnih aktivnosti teče prema planu.

„Budući da je natječajna procedura počela nešto ranije nego prošle godine, imali smo više vremena za kvalitetnu pripremu ovog projekta kojim želimo postići tri cilja.

Prvi je socijalna uključenost učenika s poteškoćama u razvoju, drugi cilj jačanje stručnih kapaciteta pomoćnika u nastavi i njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada, a treći je jačanje svijesti javnosti o ovom društvenom pitanju“, rekla je Prugovečki.

>>>INTEGRACIJA UČENIKA S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU: Projekt ‘Prsten potpore’

Žele razbiti stigmu

Predstava „Varijete“ u kojoj glume osobe s teškoćama u razvoju, štićenici Centra za rehabilitaciju Zagreb, a koja je do sada odigrana 14 puta pred više od 1500 učenika od ove godine sastavni je dio projekta Prsten potpore.

„Učenici posebno pozitivno reagiraju na predstavu, a nama je cilj na taj način razbiti stigmu koja prati učenike s poteškoćama u razvoju te izazvati empatiju i pozitivne emocije prema njima kod publike“, rekao je Andrej Peklić, ravnatelj Osnovne škole Pavao Belas iz Brdovca, te je izrazio zadovoljstvo što će se ove godine predstava nastaviti odigravati kao sastavni dio projekta.

Nova aktivnost u sklopu projekta su radionice koje će Udruga Srce iz Svetog Ivana Zeline organizirati za roditelje učenika s teškoćama u razvoju, nastavnike, stručne suradnike i djecu, a koje olakšavaju prelazak iz kućne njege u redovni odgojno-obrazovni sustav svim uključenim dionicima.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević naglasivši kako je ovo izuzetno važan projekt za cijelu Županiju.

„Prošle godine je bilo angažirano 70, a ove godine je ta brojka povećana na 92 pomoćnika u nastavi“, rekao je Vujević nadodavši kako je Županija iz ESF-a povukla maksimalni iznos sredstava, ali i povećala udio vlastitih sredstava. Konferenciji je nazočilo i nekoliko ravnatelja škola, koordinatora i pomoćnika u nastavi koji sudjeluju u projektu.


Komentari