Unatoč obližnjem reciklažnom dvorištu, smeće bacaju na zelene otoke

Facebook/Zaprešić online

Sredinom mjeseca je u Zaprešiću na adresi Industrijska cesta bb (uz gradsku deponiju) otvoreno reciklažno dvorište u koje svi stanovnici Zaprešića (samo fizičke osobe) uz predočenje osobne iskaznice mogu bez naknade odložiti preko 40 vrsta otpada, ali unatoč tome pojedinci besramno svoj otpad nastavili su odlagati uz zeleni otok.

U Facebook grupi “Zaprešić online!” osvanula je upravo iz tog razloga objava u kojoj se apelira na savjesnije ponašanje.

“Budite onakvi kakvi želite da budu političari, susjedi, policija, doktori i svi oni od kojih očekujete bolje i više. Budite faca, volite naš mali grad, odložite vaš otpad u reciklažno dvorište, a ne na naše zelene površine, šume, jezero, rijeku ili potoke”, stoji između ostalog u objavi.

Facebook/Zaprešić online

Iako su građani koji stoje iza ovog javno upućenog apela to učinili vrlo ljubazno, u komentarima su se javili i neki drugi koji su već izgubili strpljenje s nesavjesnim mještanima.

“Bio je, ne tako davno, na Šetnici jedan grafit: “Zaprešić je dobil gubu”. Eto, pokazali ste zorne slike djelovanja tih gubavaca. Kakvi “Dragi sugrađani…”?! NECIVILIZIRANA, PRIMITIVNA MARVA nedostojna boravka i življenja, ne u Zaprešiću, u Hrvatskoj!”, jedan je od komentara ogorčenih Zaprešićana.

Većina je složna u jednom, a to je da su ružne slike otpada krivica ponajprije samih Zaprešićana koji bi se sami trebali više angažirati, bilo u zbrinjavanju vlastitog otpada ili u prijavljivanju onih koji to ne čine.

“Ove ružne slike su isključivo posljedica lijenosti, nekulture i kućnog ne-odgoja naših sugrađana. Ako ne možete otvoriti podzemne spremnike – nazovite Komunalac i recite im da ne radi aparat. Ako vidite da je zeleni otok pretrpan – nazovite Komunalac, doći će sve pokupiti isti dan. Ako naiđete na divlje odlagalište – poslikajte, pošaljite Komunalcu, organizirati će čisćenje. I u Komunalcu rade samo ljudi, a ne neka nadnaravna bića ili roboti. I oni trebaju našu pomoć! Pa izdvojimo minutu i pomognimo im! I nemojte samo gledati kako ljudi bacaju otpad kojekuda. Ohrabrite se, pristupite im i jednostavno ih pitajte što rade. Opomenite. Ako treba čak i zaprijetite da ćete ih slikati i prijaviti. Ne budimo stranci u vlastitom gradu”, kazala je jedna od stanovnica.


Komentari