U Vrbovcu porodiljne naknade veće za 500 kuna, gradonačelniku manja plaća

FOTO: Zgprsten

Druga radna sjednica Gradskog vjeća na Aktualnom satu.

Prihvaćanjem izmjena i dopuna programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu porodiljne naknade za novorođenu djecu uvećane su za 500 kuna, piše Zgprsten. Tom odlukom koja je donesena jednoglasnom odlukom svih gradskih vijećnika porodiljna naknada će umjesto dosadašnjih 1500 kuna ubuduće iznositi 2000 kuna.

Do povećanje porodiljne naknade došlo je uštedom 233 tisuće kune koje su ušteđene smanjenjem viječnićkih naknada te naknada za zamjenike gradonačelnika. Tom odlukom do kraja godine osigurana su novčana sredstva za novih 86 Vrbovčana.

“Sretan sam zbog ove odluke”, kazao je gradonačelnik Denis Kralj, a s njime su se složili i svi ostali vijećnici podržavši ovu odluku.

Manja plaća gradonačelniku

Vijećnici su bili jednoglasni i kod donošenja odluke o smanjenju plaće gradonačelnika. Prema novom izračunu, novi gradonačelnik Denis Kralj ubuduće će primati 1200 kuna manju plaću čime se na godišnjoj razini štedi dodatnih 29 tisuća kuna. Takvim izračunom Kraljeva će plaća iznositi 12 728 kuna, dok je plaća bivšeg gradonačelnika iznosila 13 934 kune.

“Prihvaćamo ovo, jer svaka gesta je važna pažnje”, kazao je vijećnik HDZ-a Mijo Mijatović, a Dražen Sudinec zatražio je da se pošalje i dopis u gradske firme kako bi se i tamo plaće prilagodile novoj situaciji.

Na sjednici je donesena i odluka o porezima Grada Vrbovca, a prisegnuo je i novi vijećnik Vjekoslav Smolec koji će u Vijeću mijenjati gradonačelnika Denisa Kralja čiji mandat miruje po sili zakon

Aktualni sat

Iako je ovo bila druga radna sjednica Gradskog vijeća na Aktualnom satu, gotovo svi su vijećnici imali nešto za pitati novoizabranog gradonačelnika Denisa Kralja. Velika većina pitanja odnosila se na komunalni standard; vijećnik Antolković se zanimao za uništenu cestu u Lonjici, Vlado Mesec za nogostup u Celinama, dok se Mara Novosel interesirala za sanaciju gradskih ulica.

“Situacija na terenu nije lagana. Što se tiče ulice u Lonjici potpune rekonstrukcije neće biti dvije godine, zbog čega ćemo zatražiti međusanaciju frezanim asfaltom- o problemu ulice u Lonjici će gradonačelnik Denis Kralj.

Vijećnik Stjepan Fotović zainteresirao se za stanje u Gradu nakon primopredaje vlasti i preuzimanja dužnosti novog gradonačelnika Denisa Kralja, piše Zgprsten.

“Ono što sada vidimo je da je manjak u proračunu od 2,5 milijuna kuna. Ostalo je dosta rupa od prošle vlasti koja je krenula u radove na fasadi na Upravnoj zgradi, a da nisu osigurali sredstva. Fali nekih 700 tisuća kuna. Također nema novaca niti za dvoranu za hrvanje. Slijedom svega toga do kraja srpnja morat ćemo napraviti rebalans proračuna”, odgovorio je gradonačelnik Kralj.

Nerezine i PIK

Nezavisnog Stjepana Tvorića osim rasvjete u Brčevcu zanimalo je i kakvo rješenje gradska vlast nudi za Nerezine.

“Što se tiče Nerezina osnovat ćemo radnu skupinu te se nadam da ćemo donijeti najbolje rješenje”, istaknuo je Kralj kojega je predsjednik Vijeća Jaić upitao kakva je situacija oko PIK-a jer je načuo kako neće biti sponzori manifestacije Kaj su jeli naši stari, piše Zgprsten.

“PIK je otkazao sva sponzorstva našim klubovima. Tražimo sastanak s njima kako bismo znali na čemu smo. Odustanu li oni tražit ćemo novog sponzora”, objasnio je Kralj.

Inače, PIK je za manifestaciju Kaj su jeli naši stari izdvajao 50 tisuća kuna u novčanom iznosi te isto toliko u robi. Kako se moglo čuti na sjednici situacija u PIK-u nije loša, no kako su dio koncerna koji je u krizi i oni se moraju prilagoditi situaciji.


Komentari