U SAMOBORU OBILJEŽENO 25 GODINA OD POČETKA RATA: Odana počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima (FOTO)

FOTO: zgprsten.hr

151.brigada obilježila 25 godina početka rata.

Dostojanstveno i ponosno postrojili su se danas u Parku domovinske zahvalnosti u Samoboru pripadnici 151. samoborske brigade, branitelji i invalidi Domovinskog rata te njihovi prijatelji suborci kako bi obilježili sjećanje na 19. rujna 1991. – dan kada su Samoborci stali u obranu domovine. Pred spomenikom poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, njih 53 s područja Samobora i Svete Nedelje, odali su im počast njihovi preživjeli suborci, njihovi roditelji i članovi obitelji, prijatelji kao i predstavnici institucija Grada Samobra i Svete Nedelje, izaslanstva predsjednice Republike Hrvateske te Zagrebačke županije, i još jedamput podsjetili da njihova žrtva nikad neće i ne smije biti zaboravljena.

Svoj ratni put prije točno 25 godina započela je 151. samoborska brigada koja je od samog početka Domovinskog rata 1991. pa sve do oslobođenja svih teritorija Republike Hrvatske 1995. godine uspješno sudjelovala u vojnim akcijama te je kroz nju u ratu sudjellovalo preko 4 tisuće branitelja, piše zgprsten.hr.

‘Krenuli ste na najteža ratišta bez pripreme’

“Znamo da je na ovim prostorima ’91. bilo teško udružit se i biti zajedno i suprotstaviit se daleko najvećem neprijatelju koji je zadesio hrvatski narod. Vi ste ponos snaga i sreća što ste stali u obranu domovine kad je bilo najteže, kad nismo imali dovoljno oružja, kad vojarna nije još bila osvojena. Zahvaljujući upravo vama, osvojena je vojarna, formirane su brigade i kada ste dobili naoružanje bez pripreme i mogućnosti kompletnog sređivanja stanja, krenuli ste na najteža ratišta”, rekao je izaslanik predsjednice RH general Marinko Krešić obrativši se okupljenim hrvatskim braniteljima.

U najtežim danima samog početka rata samoborski su vojnici poslani na bojište u zapadnu Slavoniju, branili su područje Pokupskog te su na kraju sudjelovali u oslobodilačkoj akciji Oluja na području Banovine kod Dvora na Uni.

Ponosnim braniteljima 151. Samoborske brigade čestitke na obljetnici uputili su i izaslanica Zagrebačke županije Ksenija Čuljak, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec te gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin.

FOTO: zgprsten.hr
FOTO: zgprsten.hr

Apel novoj vlasti da vodi više računa o svim hrvatskim braniteljima

Osim 25. Obljetnice početka Domovinskog rata u Samoboru, danas je proslavljeno i 15 godina osnutka Udruge branitelja 151. samoborske brigade o čijem je djelovanju prisutne upoznao pukovnik HV-a u mirovini Adolf Paar. Udruga je osnovana s ciljem pomaganja ratnim suborcima, uvažavanja njihovih potreba te unapređenja njihovih života. Sa životom braniteljske populacije danas u samoborskoj udruzi nisu zadovoljni. Upozoravaju na velik mortalitet branitelja, narušeno zdrastveno stanje te teške uvjete života, a napose narušeno dostojanstvo onih koji su za svoju domovinu dali sve.

Stoga je danas sa govornice upućen apel novoj vlasti da vodi više računa o svim hrvatskim braniteljima:

“Apeliram na grane vlasti, a posebno na ministarstvo branitelja da se suborcima koji nemaju mirovinu osiguraju sredstva za minumum egzistencije dostojne čovjeku. Vjerujem da smo svi suglasni da smo našu misiju kako u ratu tako i u miru uspješno provodili. Zato očekujemo od nove hrvatske vlasti da povede više računa o hrvatskim braniteljima, a sve u cilju zaštite digniteta domovinskog rata i nas hrvatskih branitelja”, kazao je pukovnik Adolf Paar.

Prisjetivši se svih onih koji su svoje živote položili na odar domovine, posebice palih Samoboraca, pukovnik Paar naglasio je kako od svoje države očekuju mnogo više nego što im ona danas pruža.

“Od naše države za koju smo se borili monogo smo više očekivali do sada ostvarenog. Ovih 53 imena na spomeniku naših hrvatskih vitezova koji su se žrtvovali u domovinskom ratu položivši svoj mladi život na oltar domovine, isto kao i mi koji smo imali sreće preživjeti, smatramo da nismo zadovoljni dosadašnjim razvojem zemlje. Očekivali smo daleko više poštenja i pravde, a ne korumpiranih političara i nesposobnost u provođenju. Da smo tako vodili rat kako se danas vodi država vjerojatno bismo ga izgubili”, rekao je Paar.

FOTO: zgprsten.hr
FOTO: zgprsten.hr

Monografija i film

Svojim se djelovanjem Udruga branitelja 151. Samoborske brigade zalaže i za očuvanje istine o Domovinskom ratu i prenošenje te istine na mlađe generacije. S najvećim ciljem „da se ne zaboravi“ uduga je dosad pokrenula niz inicijativa poput podizanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Samoboru, Novskoj i Dvoru na Uni. Također, organiziraju se satovi povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola gdje ih se uči o Domovinskom ratu s posebnim naglaskom na ulogu samoborskih dragovoljaca u vojnim operacijama.

U svrhu očuvanja spomena na slavne dane samoborskih branitelja prije 10 godina izdana je monografija „Ratni put 151. samoborske brigade“ autora Jakše Raguža, a koja je poslužila kao temelj za snimanje dokumentarnog filma „151. samoborska brigada u Domovinskom ratu 1991. – 1995.“ kome je autor Mato Šipuš.

Film je danas premjerno prikazan u samoborskoj kino dvorani nakon svečane dodjele priznanja, povelja, plaketa i zahvalnicama istaknutim pojedincima kojima 151. brigada duguje zahvalnost i poštovanje.

Poginuo 51 hrvatski branitelj, dvojica nestala

Dostojanstvena proslava jubilarnih 25 godina početka obrane Hrvatske i sa ovih prostora podsjetnik je svima da su i Samobor i Sveta Nedelja podnijeli veliku žrtvu za obranu svoje domovine. Iako ovdje nije bilo porušenih kuća, ni ljudi protjeranih iz svojih domova, mnoge su obitelji ostale bez svojih sinova, očeva, braće, prijatelja, a pripadnici 151. samoborske brigade bez 22 svoja suborca. Iz Samobora i Svete Nedelje poginuo je 51 hrvatski branitelj, a dvojica su nestali. Upravo oni vječno će ostati ponos svoga kraja i svoje domovine.


Komentari