‘TURISTIČKI BOOM’ KRAJ ZAGREBA: Uz lječilište Naftalan otvaraju se i bazeni, teretane, restorani…

Javor Bojan Leš o strateškom dokumentu razvoju grada u Strategiju ekonomskog razoja.

Na području Ivanić Grada nalazi se 140 naftnih bušotina, stoga ga najprije povezuju s naftom, no on predstavlja i ugodno mjesto za život uz uređen grad, bogatu kulturu, a trenutno se ulaže i u znantna sredstva kako bi se brendirali kao središte rekreacijskog, sportskog i zdravstvenog turizma.

Prednosti su blizina Zagreba i zračne luke te svih važnih komunikacija vezanih uz autocestu i željezničku prugu. Kao značajno mjesto pokazao se i Hotel Sport s četiri zvjezdice, ali i razvojni projekti vezani uz OPG-ove.

O svemu je više u intervjuu za Jutarnji list kazao Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić Grada.

Leš tvrdi da je nafte sve manje, stoga se, kaže, treba okrenuti drugim oblicima gospodarstva.

Grad ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti

Ono jedinstveno što Ivanić Grad nudi svakako je Naftalan koji je, uz fizikalnu terapiju, jedinstven po lječilišnoj supstanci koja se dobiva iz nafte, a uspješna je u liječenju psorijaze, genetske kožne bolesti od koje boluje 3-4 % svjetske populacije. Na svijetu postoje samo dva lječilišta na bazi naftalana – u Azerbajdžanu i Ivanić Gradu.

Osim strateški važnog lječilišta Naftalan, na području grada posluje nekoliko velikih i malih tvrtku, a sam Grad ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u zemlju, stoga su se okrenuli poticajima u razvoju srednjih i malih tvrtki.

Dakle, grad ima veliki potencijal u lječilišnom turizmu koji dosad nije bio dovoljno razvijen.

Tako upravo počinje strateška investicija za grad, koja uključuje proširenje kapaciteta Naftalana u vrijednosti od 40 milijuna kuna, gradnjom unutarnjih i vanjskih bazena, teretane, trim sadržaja, nove kuhinje i restorana.

>>>UGODNO IZNENAĐENI BORAVKOM: Američki konzultanti posjetili SB Naftalan i oduševili se

Žele naći vodu i besplatno osigurati navodnjavanje, uz razne atrakcije

Također, Leš kaže da je potpisao neki dan narudžbenicu na 24 tisuća kuna za bušenje arteškog bunara dubljeg od 100 metara.

“Cilj nam je naći vodu za stadion i cijeli sportski park s teniskim i košarkaškim terenima, team building parkom, dječjim igralištem, igralištem za pse, parkom te šetnicom s nasadima. Sve te sadržaje želimo maknuti iz sustava javne opskrbe vodom te im praktički besplatno osigurati navodnjavanje, kazao je Leš.

Planiraju i izmjenu kompletnog gornjeg sloja trave na nogometnog terenu NK Ivanića.

Osim u Naftalan Ivanić Grad također ulaže i u sportske i rekreacijske projekte u blizini Naftalana, a uređuju i Visoku školu koja će biti specijalizirana za fizikalnu terapiju i druge zdravstvene djelatnosti.

Na taj će način, kaže Leš, zaokružiti cjelovitu ponudu Ivanić Grada kao destinacije sportskog i zdravstvenog turizma.

Važan rasplet situacije s INA-om

Dotaknuli su se i teme Ine, a Leš smatra da je ovaj rasplet situacije bio od izuzetne važnosti jer, dok je Ina bila državna tvrtka, za nju je bilo vezano 80 % privrede Ivanić Grada.

“Otkad je Ina u vlasništvu Mađara, ta je povezanost u najvećoj mogućoj mjeri prekinuta, mnogo je tvrtki propalo jer su Mađari objedinili javnu nabavu, počela se gledati isključivo cijena, bez razumijevanja za lokalnu zajednicu, a situacija je danas takva da nam ni glavni regionalni direktor Ine za područje od Okučana do Pakraca i Lipika ne može potpisati fakturu od 3000 kuna ako za to nema odobrenje od Uprave”, zaključuje Leš.


Komentari