‘TEBE LEPO JA POZDRAVLAM’: Klapska čarolija u Samoboru traje već šest godina

Već šestu godinu za redom traje klapska čarolija na smotri klapa u Samoboru po nazivom “Tebe lepo ja pozdravlam”.

Bard i možemo reći, otac hrvatske dalmatinske klapske pjesme, pokojni maestro Ljubo Stipišić Delmata posljednje dvije godine svoga života proveo je u Samoboru, pripremajući za tisak kapitalno djelo “Anima Delmatica” ali i baveći se umjetničkim vođenjem samoborske muške klape “Poj”. Na zamisao i poticaj maestra Stipišića Delmate pokrenuta je prva i za sad jedina kontinentalna zimska smotra klapa u Republici Hrvatskoj.

Muške, ženske i mješovite klape s nestrpljenjem očekuju mjesec veljaču kada se u samoborskom kinu, a i po samoborskim ulicama čuje dalmatinska klapska pjesma. Kroz ovih 6 godina na samoborskoj smotri klapa sudjelovalo je gotovo 60 klapa s hrvatskog sjevera, ali i juga. Za naziv samoborske klapske smotre maestro Stipišić Delmata predložio je naziv stare samoborske tradicijske pjesme “Tebe lepo ja pozdravlam” što je, kao što vidite, prihvaćeno.

plakat

Samoborski klapski susret “Tebe lepo ja pozdravlam” s izvornim klapskim napjevima i obradama popularnih uspješnica u a capella izvedbi ne bi bio moguć bez požrtvonosti i zanosa članova klape “Poj” i njihova umjetničkog voditelja maestra Bojana Pogrmilovića. Cijelu samoborsku klapsku priču podupire i Grad Samobor. Umjetnički dosezi uz vjerno praćenje samoborske, ali i zagrebačke publike unose dašak mediteranske čarolije u Samobor. Nerijetko se smotra održava u Samoboru pod snijegom što daje poseban kontrast doživljaju ljubitelja izvorne klapske dalmatinske pjesme.
Ove godine na 6. smotri klapa “Tebe lepo ja pozdravlam” koja će se održati dana 19. veljače 2016., (petak) u 20 sati u kino dvorani POU Samobor sudjelovat će 11 klapa, zajedno s domaćinima.

Ovo su klape poredane abecednim redom:

Barun (mj) – Sveta Nedelja

Frecija (ž) – Jelsa

Luna (ž) – Kožino

Marof (m) – Novi Marof

Munita (m) – Zadar

Poj (m) – Samobor – domaćini

Sagena (m) – Zagreb

Slavić (m) – Zagreb

Stridonne (ž) – Štrigova

Vinčace (m) – Novi Vinodolski – pobjednici Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2015.

Zrinski (m) – Vrbovec.

 


Komentari