SVEČANO POSTROJAVANJE LEGENDARNIH POSTROJBI: ‘Bili smo vojnici, ostali smo ljudi’

dugoselo.hr

“Crne Mambe” i “Gromovi” obilježili su 25. obljetnicu osnutka.

Udruga ratnih veterana Domovinskog rata „Crne mambe“, u Dugom Selu organizirali su proslavu 25 godina osnutka 1.pješačke bojne „Crne mambe“ i 2. gardijske brigade „Gromovi“. Okupljenima se obratio predsjednik Udruge Ivica Šafarić Ninja, koji je za vrijeme Domovinskog rata bio jedan od zapovjednika „Crnih mambi“.

„Bili smo vojnici, ostali smo ljudi. Zato vas molim sve da ostanemo i dalje časni i ponosni kakvi smo bili ’91.“, kazao je.

Bojnu su činili pripadnici specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova, a ustrojena je 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom. Istoga dana je, odlukom tadašnjega vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, ustrojena i 2. gardijska brigada „Gromovi“. U početku su „Crne Mambe“ osiguravale vitalne objekte u gradu Zagrebu, a tijekom Domovinskog rata pripadnici ove postrojbe sudjelovali su na brojnim ratištima u Hrvatskoj te u susjednoj Bosni i Hercegovini, piše Dugoselo.hr.

Među uzvanicima su bili i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Darko Katuša, zamjenici gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević i Vlado Kruhak. Obljetnicu su došli obilježiti i nekadašnji zapovjednici brigade, sadašnji i bivši pripadnici brigada te obitelji poginulih i stradalih kao i brojni građani Dugog Sela i šire.

„Da je danas zajedništva kakvo je bilo u Domovinskom ratu svi naši problemi bi bili mali, lako bi ih riješili“, rekao je Kožić.

Prije svečanog postrojavanja održana je i sveta misa te su položeni vijenci za poginule branitelje. Dan je obilježen i kulturno-sportskim programom, održana je izložba ratnih fotografija, prikazivao se dokumentarni film o ratnom putu branitelja, a kasnije je održan i polumaraton Trstenik- Dugo Selo. Sudionici Male škole trčanja istrčali su 10 kilometara, a članovi udruge „Kostelske pistole Keglevićeve straže Kostel“ ispalili su 25 pucnjeva iz kubura. Proslava je završena humanitarnim koncertom Mate Bulića, „Najboljih hrvatskih tamburaša“, TS „Martinusa“ i Tomislava Šipeka.

Komentari