Stožer Zagrebačke županije zatražio da se dopusti dulji rad kafića: ‘Epidemološka situacija je povoljnija’

Foto: Ilustracija, Profimedia

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata od koronavirusa su oboljele 52 osobe, a ukupan broj oboljelih je 708.  U subotu 15. svibnja krenuo je i četvrti krug masovnog cijepljenja, a Županijski stožer je potaknut boljom epidemiološkom situacijom Nacionalnom stožeru predložio ublažavanje aktualnih mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata.

Tako ugostitelji u Zagrebačkoj županiji od sutra mogu raditi do 22 sata, umjesto do 21 sat kao što je to bilo u prethodnoj odluci

Aktualne mjere na području Zagrebačke županije:

Obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje se očekuje veći protok ljudi (tržnice, prostori oko trgovačkih centara, vjerski objekti i sl.) bez obzira na fizičku distancu.

Obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Organizatori svih društvenih i javnih okupljanja koja su dopuštena i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera na tim okupljanjima, odnosno prostorima ugostiteljskih objekata.

Posjeti korisnicima pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (domovi za starije i dr.) dopušteni su samo u vanjskim prostorima pružatelja usluga, s time je trajanje posjeta vremenski ograničeno i organizirano prema unaprijed utvrđenom rasporedu, uz uvjet da su i korisnici i posjetitelji obvezni koristiti maske za lice ili medicinske maske i održavati fizičku distancu od najmanje 1.5 metra.

Posjeti korisnicima pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi dopušteni su u unutarnjim prostorijama iznimno, kada iz objektivnih razloga posjet nije moguće organizirati u vanjskim prostorima (npr. nepokretnim korisnicima), s time je trajanje posjeta vremenski ograničeno i organizirano prema unaprijed utvrđenom rasporedu, uz uvjet da su posjetitelji obvezni koristiti maske za lice ili medicinske maske i jednokratne ogrtače i nazuvke.

 

Izlasci korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi u vanjski prostor pružatelja usluga (okućnica, terasa i sl.) dopušteni su uz obvezno nošenje maski za lice ili medicinskih maski te pridržavanja fizičke distance od najmanje 1.5 metra.

Izlazak izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi dopušten je iznimno samo korisnicima koji su preboljeli covid-19 unutar 90 dana od početka bolesti i korisnicima kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva ili kad je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima.

Preporuka poslodavcima da sastanke održavaju video ili telefonskom vezom, a ako je fizičko održavanje sastanka neophodno da se održavaju u što većim prostorijama uz obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski i održavanja fizičke distance između sudionika sastanka od najmanje dva metra.

Preporuka pojačanog nadzora pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na javna događanja i okupljanja, privatna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata angažiranjem dodatnih snaga komunalnog i prometnog redarstva i civilne zaštite.


Komentari