ŠTO ĆE BITI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM? Skupština se nije uspjela konstituirati ni iz drugog pokušaja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Županijska skupština Zagrebačke županije nije se uspjela konstituirati u petak ni iz drugog pokušaja jer se vladajuća koalicija nije dogovorila oko članova Mandatnog povjerenstva.

Ono se bira na prijedlog predsjedavajućeg ili najmanje jedne trećine članova, ali s obzirom na to da nije bilo prijedloga do sjednice kao ni na njoj, Povjerenstvo nije izabrano. Kako je izbor Povjerenstva preduvjet za daljnji nastavak konstituiranja, Županijska skupština Zagrebačke županije niti u drugom pokušaju nije konstituirana.

Ipak, stvari nisu tako jednostavne jer je problem puno dublji. Potrebno je, naime, odabrati predsjednika Skupštine, a izgleda da se dogovori oko toga među strankama još nisu postigli.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izjavio je novinarima da i dalje ima određenih stvari oko kojih se dogovaraju kako bi kvaliteta koalicije bila što jača, a većina stabilna, da sve programe i projekte mogu realizirati u mandatu.

Do danas to nisu uspjeli usuglasiti i dogovoriti, priznao je te dodao da se nada da će se u kraćem roku postići dogovor jer iza trećeg neuspjelog pokušaja konstituiranja idu novi izbori, koji će koštati pet milijuna kuna. Na pitanje gdje je zapelo u koalicijskim dogovorima, Kožić kaže kako imaju većinu, ali se do danas nisu uspjeli dogovoriti i usuglasiti “najviše o programima, no uvijek ima tu i procjene tko je više ili manje doprinio”.

“Postoje jasni i čvrsti razlozi”

Barbara Knežević iz Domovinskog pokreta izjavila je kako za nekonstituiranje današnje sjednice postoje vrlo jasni i čvrsti razlozi.

“DP u Zagrebačkoj županiji nije izašao na izbore da bi bespogovorno dizao ruku za HDZ, jer u ovoj situaciji župana Kožića nitko ništa ne pita, glavnu riječ vodi HDZ, što mi nikako ne možemo podržati”, naglasila je Knežević. Na pitanje što HDZ traži rekla je kako HDZ ostaje pri zahtjevu da dobije predsjednika Skupštine.

Na pitanje imaju li svojeg kandidata za predsjednika Skupštine, Knežević kaže da DP može podržati kandidata stranke Fokus, Kožićeve ili njihove stranke, ili bilo koje druge, ali koja će dati kvalitetnog kandidata koji neće ucjenjivati.

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Željko Turk rekao je kako su svjesni odgovornosti koju imaju u Županiji, a čvrsto vjeruje da će se u zadnjem krugu imati snage i mudrosti konstituirati Skupštinu.

“HDZ je s 12 vijećnika u okviru svoje koalicije stranka koja nosi najveću odgovornost. Ne pada mi na pamet da bih komunicirao riječi ucjene ili nešto slično. Stvaranje skupštine je mogućnost dogovora”, naglasio je Turk.

Zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović poručio je kako je izuzetno neodgovorno prema građanima županije da se ni u drugom pokušaju Skupština nije konstituirala. “Ako većina postoji onda građani imaju pravo znati gdje je zapelo. Prebacivati odgovornost na nekog drugog prijeteći novim izborima je vrlo neodgovorno i nemušto izmotavanje. Ili većina ne postoji pa netko laže”, ustvrdio je Zmajlović.

Komentari