Sretan kraj: Djevojčica pronađena u Velikoj Gorici ide u udomiteljsku obitelj

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Petogodišnja curica konačno ide u udomiteljsku obitelj.

Centar za socijalnu skrb Velika Gorica uspio joj je pronaći udomitelje.

“Mogu vam potvrditi da je ta informacija točna, ali nikakve druge detalje ne mogu vam reći radi zaštite djeteta i svih uključenih u ovaj proces – kazala je Marija Žirović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica za 24 sata.

Djevojčica je bila smještena u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj, njezina je mučna i nimalo ednostavna priča dospjela u javnost u listopadu 2015. godine.

Prolaznica je djevojčicu pronašla u parku u Velikoj Gorici bez nadzora. Tada je val izbjeglica iz Sirije prolazio Hrvatskom, vjerovalo se da je netko od njih možda u gužvi izgubio dijete.

Duga potraga za obitelji

Djevojčica nije govorila hrvatski i bilo je teškootkriti odakle je. Prevoditelji su dolazili u Nazorovu i pokušali razgovarali s malenom na arapskom,turskom, kurdskom, hindi i perzijskom jeziku, a potom su ustanovili da govori romskim bajaškim dijalektom, kojim govore Romi u Rumunjskoj, Mađarskoj i nekim dijelovima Hrvatske.

Konačno, nakon mjesec dana medijskih objava i poziva, javila se obitelj. Prema objavljenim informacijama, roditelji su joj se tog dana u Velikog Gorici posvađali i svatko je otišao na svoju stranu uvjeren da je dijete s onim drugim. Majka je otišla u Italiju, gdje živi, a otac u Zagreb. Malena curica, prepuštena sama sebi, zaputila se pješice prema gradu. Policija je uhitila njezina oca R. R. (25) te djeda R. B. (46) i baku M. B. (46).

Otac djed i baka na suđenju

Sude im u objedinjenoj optužnici jer su, svatko na svoj način, pridonijeli sudbini djevojčice, koja je u vrijeme pronalaska imala samo tri godine, te su prekršili dječja prava. Do majke sud i policija nisu uspjeli doći. Mama L. S. navodno živi kraj Rima s drugim partnerom i sestrom nađene curice, ali nitko ne zna njezinu točnu adresu. Otac, djed i baka tvrde da nisu odgovorni za nastalu situaciju.

U Nazorovoj je provela gotovo dvije godine, a kako neslužbeno doznaju 24 sata, za nju nitko nije ni pitao. Od dokumenata je posjedovala samo kopiju obavijesti o mjestu rođenja. Pišu mjesto i datum rođenja te njezino ime i ime majke, a otac nije naveden. Sukladno tome, za nju su vrijedila pravila kao za strance, pa tad nije imala pravo na zdravstvenu skrb.

Sada je dočekala novu priliku!


Komentari