SMJENA TUROPOLJSKE STRAŽE: Slavi se 25 godina obnove Plemenite opčine Turopoljske

Facebook.com

Turopoljski banderij nastupa oko 60 puta godišnje, na raznim manifestacija.

Ove nedjelje, 10.srpnja, točno u podne ispred Muzeja Turopolja postrojit će se povijesna postrojba Turopoljskih banderija. Ovo će biti prvi puta da smjenu straže izvode za građane. Plemenita opčina Turopoljska ovako će obilježiti 25 godina od obnove.

“Kada govorimo o Plemenitoj opčini turopoljskoj govorimo zapravo o osam stoljeća tradicije i samouprave u našem kraju. Od 13. stoljeća pa sve do današnjeg dana, osam stoljeća smo čuvali naše turopoljsko bratstvo, naše pravice, brinuli se jedni za druge. U tih osam stoljeća nismo funkcionirali samo nekih 40-ak godina i to od nepravedne 1947. godine kada nam je oduzeta sva imovina, ali 7. srpnja 1991. godine ponovno smo se našli na okupu”, rekao je vršitelj dužnosti župana Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić.

Osim postrojavanja banderija, Plemenita opčina turopoljska obilježit će 25. obljetnicu ponovnog okupljanja odavanjem počasti svom prvom obnoviteljskom županu Zdravku pl. Lučiću, čiji grob će ujutro posjetiti. Nakon toga okupit će se na misi u crkvi Navještenja blažene djevice Marije, a održat će i Svečano spravišće u Muzeju Turopolja.


Komentari