Sjednica Gradske skupštine: Oporba raspravu bojkotirala šutnjom

FOTO: Ivan Klindić

Predsjednik Gradske skupštine, HDZ – ov Andrija Mikulić, otvorio je 14. sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba.

Na samom početku utvrđeno je mirovanje mandata novimenovane pročelnice Gradskog ureda za kulturu, Ane Lederer iz redova Neovisnih za Hrvatsku. Kao njezina zamjena dužnost zastupnika u Gradskoj skupštini obnašati će Davorin Karačić.

Budući da je gradonačelnik Milan Bandić predložio povlačenje točke o radovima na Trgu žrtava fašizma, a koji je na Dnevni red stavila oporba, Klub lijevog bloka i Klub GLAS – a na početku sjednice zatražili su stanku.

Anka Mrak Taritaš i Tomislav Tomašević pozvali su vladajuću većinu da ne podrže gradonačelnikov prijedlog koji su okarakterizirali kao presedan.

“Nikad se ovo nije dogodilo, ako ovo izglasate podržat ćete diktaturu Milana Bandića. I vi ćete jednom biti u oporbi”, upozorio je zastupnike vladajuće većine Tomašević.

Unatoč njegovom apelu, ova točka je povučena s Dnevnog reda.


Klub lijevog bloka, SDP – a i stranke Naprijed Hrvatska predložio je da se po hitnom postupku na Dnevni red uvrsti Prijedlog zaključka i grupi C.I.O.S. kojim bi Bandić gradskim zastupnicima morao dostaviti sva izvješća o poslovanju Grada i ove grupe.

Tomašević je ovaj Prijedlog argumentirao čestim požarima koji zahvaćaju C.I.O.S., ali i postupkom koji se vodi zbog sumnjivih poslova između Grada i tvtrke na čijem je čelu Petar Pripuz.

Tomašević je istaknuo i kako je Pripuz u svojoj izjavi za medije za požare indirektno optužio političku oporbu Milana Bandića.

Gradonačelnika je ovaj prijedlog poprilično isprovocirao.

“Nek’ institucije rade svoj posao, a ako znate neke nepravilnosti o gradonačelniku i njegovim suradnicima neka se to prijavi policiji”, oštar je bio Bandić koji je Mikulića zamolio da “čuva dostojanstvo Doma u kojem se nalaze”.

Zanimljivo, o ovom prijedlogu glasovalo je 47 zastupnika koji su jednoglasno podržali uvrštavanje ovog Prijedloga zaključka na Dnevni red te će se o njemu raspravljati tijekom 14. sjednice Gradske skupštine.


Raspravu o točkama Dnevnog reda opstruirala je oporba nezadovoljna povlačenjem točke o Trgu žrtava fažizma s Dnevnog reda. Naime, zastupnici iz redova oporbe javljali su se za raspravu, no, pri izlasku na govornicu nisu izustili niti riječi.

Unatoč nedostatku rasprave, prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2017, koji je bio prva točka Dnevnog reda, nije prošao.

 


Komentari