Samoborski Komunalac osvojio srebro na međunarodnoj izložbi inovacija

FOTO: Grad Samobor

U NSK održana 15. međunarodna izložba inovacija ARCA 

Samoborski Komunalac s velikim je uspjehom predstavio svoj izum na 15. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA održanoj od 19. do 21. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, osvojivši srebrnu medalju.

U tri dana trajanja izložbe predstavljeno je oko 150 inovacija iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Poljske, Mađarske, Rumunjske, Kine, Irana i Libanona, a Komunalac je bio dio izložbenog dijela Društva inovatora DIATUS. Sadržaj izložbe bio je iznimno šarolik, pa su posjetitelji mogli razgledati inovacije u svim područjima – od praktičnih za svakodnevnu uporabu do znanstvenih projekata i otkrića.

Boks s vrtuljkom za prikupljanje miješanog i odvojenog komunalnog otpada, poznatiji kao nositelj akcije Zavrtimo otpad, prepoznat je kao idealno rješenje za prikupljanje otpada u višestambenim zgradama.

Naime, osim velikog doprinosa očuvanju okoliša, ovaj sustav je financijski najprihvatljiviji korisnicima zbog mogućnosti zadržavanja postojeće opreme, odnosno spremnika i kontejnera. Nadalje, sunce zagrijava krov, a ne spremnike, stoga je izbjegnuto zagrijavanje plastike i poticanje fermentacije što znači da nema neugodnih mirisa.

Vrtuljak, kao nositelj inovacije, omogućava maksimalnu prilagodbu Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom, a mogućnost nadogradnje otvara prostor za još veći udio odvojeno prikupljenog otpada u budućnosti.


Komentari