SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN: Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić (FOTO)

FOTO: Press

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni u ponedjeljak, 26. rujna počelo je 13. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić.

Šestero mladih izvođača predstavlja se svojim 45-minutnim programima na javnim recitalima koje prati prosudbena komisija u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Zoran Juranić (skladatelj), Gernot Sußmuth (violinist), Ivana Kocelj (muzikologinja) i Srećko Bradić (skladatelj).

Pobjedniku pripada Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost sponzora Addiko Banke u iznosu od 15 tisuća kuna, izvedba četiri koncerta na festivalima u Hrvatskoj, koncert u ciklusu Cantus Ansambla te nova kompozicija koju će skladati Davorin Kempf, a pobjednik će je praizvesti na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine.

Za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dodjeljuje se Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja u iznosu od 7.500 kuna i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2017. godine. Pobjednici će javno biti proglašeni u srijedu, 28. rujna.

Prve natjecateljske večeri u Galeriji Prica predstavili su se mezzosopranistica Iva Krušić (Hrvatska), violončelist Sebastian Bertoncelj (Slovenija) i Kvartet Ardemus (Nizozemska).

FOTO: Press
FOTO: Press

Iva Krušić za svoj je nastup, uz klavirsku pratnju lane Bradić, odabrala skladbe Glucka O del mio dolce ardor, Jakova Gotovca Pjesme čeznuća, op. 21, Rossinija Una voce poco fa iz opere Seviljski brijač, Čajkovskog Lied der Mignon, op.6, br. 6 te Da, čas nastal iz opere Djevica Orleanska. Također se odlučila i za Fernanda Obradosa i skladbe El vito i Del cabello mas sutil te Julesa Masseneta i Elegie, op.10, br. 5 te Reynalda Hahna i skladbu A Chloris.
Iva Krušić je studentica pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Martine Zadro, a zanimljivo da je učila i violinu te magistrirala pravo.

Violončelist Sebastian Bertoncelj nastup je počeo skladbom Lamento Antuna Tomislava Šabana da bi potom uz klavirsku pratnju Lorenza Cossija izveo Sonatu za violončelo i klavir Clauda Debussyja te Sonatu za violončelo i klavir, op. 119 Sergeja Prokofjeva. Sebastian Bertoncelj trenutno studira u razredu Enrica Bronzija na salzburškom Mozarteumu. Bio je član Tria Aeternu, a sada surađuje s violinistom Oskarom Longykom.

Za kraj prve večeri predstavio se nizozemski Kvartet Ardemus. Oni su se odlučili za Grave et Presto Jeana Riviera te Ciudades-Cordoba, Sarajevo, Adis Abeba Guillema Lagoa, a za obavezno djelo domaćeg autora izabrali su Šest krokija Borisa Papandopula. Na kraju su izveli Šest Bagatela Gyorgyja Ligetija. Kvartet Ardemus čine Lisa Wyss (sopran-saksofon), Lovro Merčep (alt-saksofon), Jenita Veurink (tenor saksofon) i Yo-yo Su (bariton-saksofon). Upoznali su se na Konzervatoriju u Amsterdamu gdje studiraju u razredu Arna Bornkampa, a zajedno nastupaju od 2014. godine.

U utorak, 27. rujna na rasporedu je druga natjecateljska večer 13. Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić, a predstavit će se pijanist Lovre Marušić (Hrvatska), violončelist Endre Ferenc Stankowsky (Mađarska) i sopranistica Tanja Ruždjak (Hrvatska). Recitali počinju u 18, 19 i 20 sati u Galeriji Prica.


Komentari