Samobor svojim učenicama omogućio besplatne uloške u školama: ‘Higijena nije i ne bi smjela biti luksuz’

Foto: Grad Samobor

Grad Samobor osigurao je besplatne higijenske uloške za oko 800 učenica viših razreda u svih pet osnovnih škola i time se  pridružio inicijativi koja se zalaže protiv menstrualnog siromaštva.

“Menstruacija je, nažalost, i dalje tabu tema i zapravo nismo ni svjesni koliko si djevojaka i žena ne može priuštiti higijenske uloške. Borba protiv menstrualnog siromaštva je borba za dostojanstvo žena, jer higijena nije i ne bi smjela biti luksuz. Higijenski uložak je prijeka potreba i zato smo odlučili kupiti uloške za sve učenice osnovnih škola. Za tu smo namjenu, u suradnji gradskih vijećnika FOKUSA i SDP-a, osigurali 50.000 kuna u gradskom proračunu, a bude li potrebno osigurat ćemo i dodatna sredstva”, kazala je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot tijekom posjeta i dostave higijenskih uložaka Osnovnoj školi Milana Langa i Osnovnoj školi Bogumila Tonija.

Košare s higijenskim ulošcima i ostalim higijenskim potrepštinama ovaj tjedan bi, kako najavljuju iz Grada, trebale biti u svim  samoborskim osnovnim školama, prenosi Večernji.

Želja gradonačelnice Petre  Škrobot je da se higijenski ulošci, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, koja je osnivač srednjih škola u našem gradu, osiguraju i za sve srednjoškolke.

Podsjetimo, trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi te kupuju manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok si više od deset posto žena u Hrvatskoj uopće ne može priuštiti uloške. Zbog menstruacije iz škole je barem jednom tjedno izostalo 61,8 posto ispitanih učenica, od kojih je 8,7 posto to napravilo jer nisu imale dovoljno menstrualnih potrepština.


Komentari