RAZVOJ DRVNE INDUSTRIJE: Susret kineskih gospodarstvenika i predstavnika Zagrebačke županije

FOTO: Zagrebačka županija

Drvna industrija Rubinić bila je domaćin susreta kineskih gospodarstvenika i predstavnika Zagrebačke županije.

Naime, ovih dana gospodarsko izaslanstvo kineske provincije Hebei od 19 gospodarstvenika kineskih tvrtki koje se bave preradom drva te izradom namještaja i dekoracija za uređenje kućanstava i hotelskih lanaca, u posjetu je Županiji. Njihov susret upriličen je u Jastrebarskom u tvrtki DIR kao jednoj od najuspješnijih drvno-prerađivačkih tvrtki na području Zagrebačke županije.

Uvažene goste i najprije je pozdravio župan Stjepan Kožić.

Zagrebačka županija ima status jedne od gospodarski najjačih i najperspektivnijih županija u RH. Ima perspektivan geografski položaj, kojega smo još davnih dana odlučili maksimalno iskoristiti razvojem poduzetničkih zona. Rezultati nisu izostali. Neke od najvećih domaćih, ali i stranih tvrtki odlučile su svoju poduzetničku aktivnost razvijati upravo na području Zagrebačke županije”, rekao je župan.

Partnerski odnos sa Županijom

Naglasio je da investitori mogu računati na partnerski odnos sa Županijom, na kvalitetnu, učinkovitu i kooperativnu javnu upravu koja je u najkraćem mogućem vremenu u mogućnosti ponuditi kvalitetan prostor za ulaganje i brzo ishođenje dozvola.

Liu Kai, savjetnik u Uredu za gospodarstvo i trgovinu pri veleposlanstvu NR Kine u RH, zahvalio je Županiji što je, u roku od samo tjedan dana, organizirala susret.

“Svjedoci smo vaše efikasnosti, stoga bismo željeli da naši poslovni ljudi iskoriste ovu priliku i uspostave suradnju“, rekao je Kai, dodavši da je u zadnjih nekoliko godina ovo najveće kinesko izaslanstvo iz sektora drvne industrije koje posjećuje Hrvatsku.

Dobrodošlicu je izaslanstvu poželio i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel. Naglasio je da Jastrebarsko, iako mali grad, ima dvije nagrade Europske komisije – jednu za projekt u području uštede električne energije u javnoj rasvjeti, a drugu za suradnju i odnos s poduzetnicima.

“Nositelji smo i certifikata business friendly town, za odnose s poduzetništvom i direktna strana ulaganja, a Financial times nas je 2012. i 2016. uvrstio u top deset mikro gradova s najboljom strategijom za privlačenja stranih ulaganja”, rekao je Novosel.

FOTO: Zagrebačka županija
FOTO: Zagrebačka županija

Suradnja i ulaganja na području županije

Provincija Hebei, koja u Kini zauzima strateški geografski položaj, s izlazom na Žuto more, ima 74 milijuna stanovnika. Najjači gospodarski sektori su elektronika, te oprema za hidroelektrane i solarne elektrane. Na prostoru ove provincije više od 70 svjetskih korporacija ima svoje proizvodne pogone.

“Hrvatska ima strateški položaj na putu prema tržištu Europske unije. Stoga želimo ohrabriti i stimulirati naša poduzeća iz drvne industrije i željezničkog prometa da uspostave i razvijaju suradnju s Hrvatskom. Smatram da moramo iskoristiti današnji posjet i uspostaviti nove veze, jer Zagrebačka županija, uvjerio sam se, ima svoju priču”, rekao je Quan Qi Heng, voditelj kineskog izaslanstva u provinciji Hebei zadužen za gospodarstvo i vanjsku trgovinu.

Nakon prezentacije o mogućnostima ulaganja na prostoru županije, s naglaskom na poduzetničke zone, koju je moderirao pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić, i predstavljanja Klastera hrvatskih proizvođača namještaja i opreme za unutarnje i vanjsko uređenje, s kojim je goste pobliže upoznao Dragutin Juraga, član „ERA grupe“ iz Velike Gorice, kinesko izaslanstvo je obišlo Poduzetničku zonu Jalševac u Jastrebarskom i Poduzetničku zonu Pisarovina.


Komentari