PUTOPISNA REPORTAŽA IZ HRVATSKE: Svjetski novinski list ‘Los Angeles Times’ preporučio ove hrvatske gradove

FOTO: kraljica-mira.com.hr

Vodeći svjetski novinski list “Los Angeles Times” ovih je dana objavio putopisnu reportažu iz Hrvatske.

U njoj se spominju četiri grada Lijepe naše koje svakako vrijedi posjetiti. Među njima se našao i Jastrebarsko, točnije prekrasan plešivički kraj, ali i neizbježan Grad Samobor.

Plešivički vinogradi, brežuljci i puteljci, ukusna domaća hrana i vrhunsko vino, ostavili su dubok dojam na autoricu putopisa objavljenog u “LA Timesu”. Pod naslovom “U starom svijetu Hrvatske, ovdje su četiri “trendi” gradića koje vrijedi posjetiti” autorica Margo Pfieff spominje upravo jaskasnki kraj.

Zbog svoje ljepote, ljepote prirode koja ih okružuje te povijesnih znamenitosti Zagreb, Samobor, Rovinj i Jastrebarsko četiri su hrvatska grada koja se prilikom posjeta Hrvatskoj nikako ne smiju zaobići, smatra Pfieff. Kroz svoj tekst donosi posebnosti svakog od ta četiri grada, a posebno ju je za vrijeme boravka u Jaski oduševila vinorodna Plešivica.

Ovdje je kušala nekoliko vrsta vrhunskih vina plešivičkih vinara, između ostalih Chardonay i Crni Pinot vinarije Korak, te Rizling vinarije Tomac. Oduševljena je bila i gostoljubivošću osoblja restorana “Karlo” te ukusnom domaćom hranom koju su joj ondje ponudili. Opisala je i Plešivičku vinsku cestu te seoska imanja koja je posjetila. Predivan krajolik autorica je usporedila s Toscanom i ostala naprosto oduševljena.

wiki
wiki

Srednjovjekovni gradić okružen šumovitim brdima

S jednakim oduševljenjem pisala je i o prekrasnom Gradu Samoboru. Kaže da se osjećala kao da je došla u daleku prošlost kada je nogom kročila u ovaj srednjovjekovni gradić okruženim šumovitim brdima.

Nakon posjete gradskom mjesnom muzeju koji istražuje povijest ovog područja, sjela se u kafić u samom centru grada, gdje je naravno probala samoborske kremšnite. Zadivile su je.

“Ovakve lokalne specijalitete ne možete naći, ako putujete po Hrvatskoj. Ljudi često dolaze u Samobor isključivo na kremšnite. Često posjećuju one gradove koji su po nećemu poznati, kao što je naš grad poznat po kremšnitama”, rekla je konobarica koja ju je poslužila.

Kako je navela u svojoj putopisnoj reportaži, Hrvati najčešće dolaze u Samobor, blizu slovenske granice, kako bi se makli od svakodnevne vreve i uživali u prirodi, ili se pak razgledavali ruševine dvorca koji ima neopisiv pogled na grad.

Cijelu reportažu možete pronaći na ovdje.


Komentari