PRVI TAKAV SLUČAJ! Velika Gorica mora platiti više od milijun kuna kazne zbog psa na kojeg je naletio vozač (23) i poginuo

Foto: Facebook

“Za svaku štetu u prometu, a i drugu štetu, gradovi i općine dužne su platiti odštetu ako nije moguće utvrditi vlasnika životinje”, stoji na Facebook stranici “Psi laju, karavane prolaze”, koja je javnost obavijestila o tome tko plaća posljedicu ukoliko u prometu naletite na životinju. Istaknuli su primjer Velike Gorice

“Presedan se odavno dogodio. Grad Velika Gorica morao je platiti odštetu od 1.200,000 kuna nakon tragične prometne nesreće koja se dogodila 2003. godine u kojoj je 23-godišnji vozač mopeda naletio na psa, nakon čega se zabio u stup i poginuo. Grad Velika Gorica kažnjen je jer prethodno nije uklonio psa s ulice i smjestio ga u sklonište”, objasnili su.

“Nakon ovog slučaja, bilo ih je još gdje su po presudama gradovi i općine morali platiti odštete.

Gradovi koji izbjegavaju obvezu kontrole mikročipiiranja pasa i zbrinjavanja napuštenih životinja – ostavljajući ih na grbači udruga i građana ili ih izbacujući u drugoj općini – još uvijek nisu shvatili da bi ih samo jedan takav slučaj mogao koštati puno više od zbrinjavanja napuštenih životinja”, dodaju na stranici.

“Ovim putem pozivamo sve građane koji su pretrpjeli bilo kakvu štetu od životinja koje nisu mikročipirane, da prijave grad ili općinu u kojoj je šteta počinjena.

I podijelite da što više gradova i općina vidi što ih može snaći i što više građana sazna za svoja prava”, poručuju u objavi koja je izazvala brojne reakcije.

“U principu treba kontrole pasa i neka ne odgovorni vlasnici plate kaznu za ne čipiranog psa! Koliko je čistokrvnih nađeno bez čipa, bez podataka itd. To treba dovesti u red! Još nisam čula da je netko platio kaznu jer nije čipirao psa”, “Svaki pas ima vlasnika samo se mnogi prave da to ne vide i ne znaju pa nije nijedan pas pao sa neba i žao mi je svakog psa koji ima neodgovornog vlasnika a komunalni redari ne čine ništa a u svakom mjestu se zna čiji je pas i gledaju ih svaki dan kako lutaju po ulici”, neki su od komentara.

Komentari