PRONAĐENA SALMONELA: Zaraženo meso i prljavi podovi po trgovačkim centrima

Više od 50 tona mesa bit će uništeno.

Objavljeno je detaljno izvješće inspekcijskog nadzora deset objekata koji opskrbljuju trgovačke lance. U njemu su navedene sve nepravilnosti koje su pronađene na svih deset lokacija od kojih su dvije u Jastrebarskom, Donjoj Zelini i Svetoj Nedelji.

Kada se sve zbroji, pronađeno je 52,2 tone mesa s isteklim rokom trajanja ili bez propisane dokumentacije. Osim kontrole kvalitete hrane provjeravali su se i higijenski uvjeti  objekata u kojima se hrana skladištila te opremu i infrastrukturu objekata.

Nepravilnosti su pronađene u skladištima Kauflanda i Lidla u Jastrebarskom, u SPAR-u u Svetoj Nedelji te u BILLI u Donjoj Zelini.

Salmonella u puretini pronađena u Jaski

U Izvješću stoji da su nepravilnosti pronađene u objektu EUROPA UPRAVLJANJE NEKRETNINAMA (KAUFLAND), Gospodarska ulica 2, Jastrebarsko. Tamo se radilo o purećem mesu talijanskog porijetla u kojem je pronađena salmonela. Ovakav proizvod predstavlja veliku opasnost za zdravlje ljudi, posebice djece, a nakon analize naređeno je njegovo hitno povlačenje s polica. 

Loši higijenski uvjeti u Svetoj Nedelji

U Svetoj Nedelji u objektu SPAR Hrvatska, u Gospodarskoj 2 kontrolu su 23. studenog prošli ćevapčići banjalučki, ali i svinjske lopatice bez kosti. Ipak, i tu su uočene nepravilnosti, meso srećom nije zaraženo, ali higijena je katastrofalna.

Nadzor je iznjedrio nepovoljne mikrobiološke nalaze, ali prljave podove, što je vrlo nehigijenski. Osim toga, oni nisu redovito unosili rezultate analize razvoja trendova. Zbog ovoga će zaraditi optužni prijedlog sukladno Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Salmonela i u Donjoj Zelini

Ovdje se nalazi Objekt BILLA d.o.o., a u centralnom skaldištu u Svetoj Heleni kontrolu je prošao smrznuti pileći usoljeni file s Tajlanda, on je također pozitivan an salmonelu. Meso je od 16. studenog zabranjeno za prodaju.

Kako bi nadzor tržišta u budućnosti bio što bolji ministar Tolušić najavio je češće rotiranje mjesno nadležnih inspektora radi njihove osobne zaštite, ali i zaštite kompletnog sustava sigurnosti hrane, piše ZG prsten.


Komentari