POVRATAK U SREDNJI VIJEK: Vatrena noćna opsada grada oduševila posjetitelje viteškog turnira

fotograf: Željko Vajak

Turnir je okupio preko 30 viteških, streličarskih, konjičkih i zabavnih skupina iz više od 10 zemalja Europe koji svoje impresivne kostime pokazali tijekom svečanog postrojavanja svih skupina u čast obilježavanja 450. obljetnice bitke kod Sigeta i pogibije Nikole Šubića Zrinskog.

Zvukovi udaraca mačeva, vatrene strijele, mirisi specijaliteta dvora Zrinski i živopisno trgovište uveli su sve posjetitelje 10. Međunarodnog viteškog turnira Vitezova zelingradskih u mistično doba srednjeg vijeka. Bogat cjelodnevni zabavno-edukativni program za sve uzraste bio je najbolja uvertira u spektakularnu završnicu prvog dana turnira – noćnu opsadu grada.

Vizualno najatraktivniji dio turnira privukao je gledatelje svih generacija koji su oduševljeno promatrali kako više od 300 vitezova u sjajnim oklopima, koji teže i preko 20 kilograma, osvaja utvrdu i spašava damu u nevolji, dok zidine grada gore u vatri, a po zraku lete neprijateljske vatrene kugle i strijele. Povijesnoj noti noćne opsade grada, nazvane Legenda o vitezu, dodatno su doprinijele i autentične replike moćnih srednjovjekovnih bojnih naprava, poput katapulta, trebušea i baliste, pomoću kojih je na kraju utvrda i osvojena.

fotograf: Željko Vajak
fotograf: Željko Vajak

Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem turnira, posebice jer nas je vrijeme zaista poslužilo. Sigurni smo da su ljubitelji viteških turnira tijekom jučerašnjeg dana došli na svoje i uživali u brojnim sadržajima i prekrasnom okruženju zelinskih bregova. Ovim bih putem pozvao sve da nam se i danas pridruže na posljednjem danu turnir koji nam opet sprema puno uzbudljivih i atraktivnih sadržaja“, izjavio je Mladen Houška, predsjednik udruge Vitezovi zelingradski.

Tijekom prvog dana turnira brojni posjetitelji imali su jedinstvenu priliku doživjeti iz prve ruke kako je izgledao svakodnevni život vitezova i prošetati taborom te se upoznati s raznim zanatlijama i djevama koje su na vanjskim ognjištima pripremale okrjepu. Turnir je okupio preko 30 viteških, streličarskih, konjičkih i zabavnih skupina iz više od 10 zemalja Europe koji svoje impresivne kostime pokazali tijekom svečanog postrojavanja svih skupina u čast obilježavanja 450. obljetnice bitke kod Sigeta i pogibije Nikole Šubića Zrinskog.

fotograf: Željko Vajak
fotograf: Željko Vajak

U pauzi od cjelodnevnih viteških borbi u nekoliko disciplina, osvježavajući predah mogao se pronaći na prvom hrvatskom festivalu srednjovjekovnih pića na kojemu su posjetitelji mogli kušati ukusnu medovinu, aromatizirano vino Hipokras, cimetnu vodicu ili neka druga pića spravljena po originalnim srednjovjekovnim recepturama. Gastronomsku ponudu turnira obogatila su i autentična jela u kakvima je uživao i sam ban Nikola Šubić Zrinski poput gulaša od jelena i jabuka u šlafroku.

fotograf: Željko Vajak
fotograf: Željko Vajak

10. Međunarodni viteški turnir Vitezova zelingradskih traje još samo danas, a tijekom jutarnjih sati na rasporedu su turnirske borbe vitezova koje će uključivati i najekstremniju disciplinu bohurt, streličarski turnir i srednjovjekovni nogomet. U poslijepodnevnim satima posjetitelji će moći uživati u spektakularnoj opsadi grada i bogatom muzičkom programu.

fotograf: Željko Vajak
fotograf: Željko Vajak

Ulaznice se mogu osigurati na samom ulazu na turnir po cijeni od 20 kuna, dok je za djecu ulaz slobodan. Detaljniji program događanja, upute kako doći u Sveti Ivan Zelinu i ostale informacije o Međunarodnom viteškom turniru Vitezova zelingradskih možete pronaći na službenoj internetskoj stranici te na službenom Facebook profilu.

fotograf: Željko Vajak
fotograf: Željko Vajak


Komentari