Povijest i kultura: Samoborski proljetni sajam i Samoborska salamijada

FOTO: TZ Samobor

Dvije zanimljive manifestacije u Samoboru.

Ovogodišnji 13. Samoborski proljetni sajam održat će se u dane vikenda, 8. i 9. travnja na Trgu kralja Tomislava, sa svečanim otvorenjem u subotu, 8. travnja u 10:00 sati, a 30. po redu Samoborska salamijada u subotu, 8. travnja u Sportskoj dvorani Samobor, Hebrangova 26, s početkom u 20 sati.

Samoborski proljetni sajam predstavit će etno i eno gastronomsku tradiciju Samobora: sir, vrhnje, rudarsku greblicu, češnjovke, Samoborsku salamu, bermet, muštardu, samoborske kremšnite, med, domaća vina, voćne rakije, proizvode od ljekovitog bilja, razne pekarske delicije te proizvode tradicijskih obrta i suvenira.

Stari tradicijski i umjetnički obrti, kao predstavnici bogate povijesti i kulture Samobora, na Sajmu prezentiraju vještine izrade starih, autohtonih tradicijskih i umjetničkih proizvoda, kako bi postali nezaobilazni dio kulturnog turizma i time osigurali svoj opstanak.

Predstavljaju se kristalobrusači, lončari, kovači, remenari i užari, medičari i dr., ali i osnovne škole i dječji vrtići, u kojima se njeguje tradicija starih vještina.

Sajam će, kao i svake godine, biti popraćen dodatnim gastro sadržajima, a u nedjelju, 9. travnja 2017. održat će se Dan otvorenih vrata udruge Zlatna šajba gdje će se moći degustirati samoborske salame i vino.

Posebnost 13. Samoborskog proljetnog sajma je Dječji sajam, gdje će se na trgu kod Pošte predstaviti samoborski vrtići i škole.

Za vrijeme trajanja Sajma posjetitelje će zabavljati samoborska kulturno umjetnička društva, udruge i glazbeni sastavi.

Organizator Sajma je Grad Samobor, a tehnički koordinator Poduzetnički centar Samobor d.o.o.

Svojom dokazanom gostoljubivošću Grad Samobor očekuje posjetitelje željne ugodnih trenutaka u predivnom ambijentu prirode, šetnica, bogate gastronomske ponude, obrtničko – gospodarskih sadržaja i etno baštine, poručuju organizatori.


Komentari