POŠKROPITE SVE! Za Božić vam u goste ne smije doći teta, ali smije župnik s pratnjom!

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na samom vrhuncu epidemije koronavirusa postrožuju se nužne epidemiološke mjere, a Hrvatima kao nikad u povijesti nije bilo ograničeno kretanje i okupljanje s najmilijima.  Omiljeni blagdan u godini ove zime obitelji će provesti pod posebnim pravilima, skrojenim zbog opasnog koronavirusa.

Stoga, za obiteljskim stolom 2020. godine moći će se okupiti maksimalno deset osoba, ali iz najviše dva različita kućanstva, odlučio je Nacionalni stožer civilne zaštite. No, jedan je svećenik pronašao način da unatoč svim ograničenjima i ove zime vjernicima blagoslovi dom.

Josip Čulig iz župe Lug Samoborski sa svojim će zvonarom obilaziti sve kojima treba duhovna okrijepa, a u telefonskom razgovoru otkrio nam je detalje ovogodišnjeg pohoda.

“Obitelj nas pričeka na ulazu u kuću, a blagoslov potom može biti u hodniku. Naravno, svi imamo maskice i lijepo pomolimo sedam minuta. Znate i da su sami epidemiolozi rekli da treba 15 minuta da se raširi korona”, objašnjava nam Čulig i dodaje da ga zaraze nije strah jer pazi na sve mjere.

Photo: Čitateljica

“Blagoslov je važan uz toliko zloće i zlobe što nas okružuje. Ta mala gesta može samo dobro donijeti”, govori Čulig koji nije u rodu sa zvonarom koji ga prati, a i ne žive na istom mjestu.

Nakon što smo ga upitali zna li da u istoj kući ne smiju biti osobe koje dolaze iz više od dva različita kućanstva, svećenik nam je otkrio da pratnja može ostati ispred doma.

Zvonar će biti vani. Blagoslov može biti i na ulazu u kuću ili ću u kuću ući sam i preuzeti svu odgovornost na sebe”, pojašnjava nam Čulig i dodaje da u ovim teškim vremenima želi da vjernici znaju da je župnik na usluzi.

“Osobito oni koji su bolesni. Crkva je tu za njih“, zaključuje Čulig.


Komentari