POLITIČKI SKANDAL U ZAPREŠIĆU: Ostavština bana Jelačića postat će SPOMEN-SOBA

wikipedia

U obnovu dvorca Novi dvori u Zaprešiću grad je dao 9 milijuna kuna, a potom ga je pod sumnjivim okolnostima jeftino iznajmio Visokoj školi Baltazar Adam Krčelić.

Naime, građani su ostali šokirani kada su shvatili da se obnovljeni dvorac od 2300 četvornih metara daje u koncesiju Visokoj školi Baltazar Adam Krčelić. Kako kažu građani, ostavština bana Jelačića pretvorit će se u komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost. Tako se sudbina jednog važnog kulturnog objekta, zasigurno najvažnijeg u zaprešićkom kraju, pretvorila u prvorazredni politički skandal u gradiću nadomak Zagreba, piše Jutarnji list.

“Prema predstavljenoj idejno-projektnoj dokumentaciji, ostavština bana Jelačića bila bi svedena na njegovu spomen-sobu, koja bi zauzimala svega osminu interijera dvorca i postala marginalna, čime aktualna gradska vlast praktički odustaje od javne namjene dvorca te kulturno-povijesnog i muzejskog vrednovanja Novih dvora i brendiranja Jelačićeva grada”, rekli su iz zaprešićkog SDP-a.

Važno je istaknuti kako je dekan Visoke škole Vinko Morović, bivši gradonačelnik koji je svoju funkciju prepustio HDZ-ovom Željku Turku.

Sumnjive okolnosti

Osim što su Novi dvori dani u koncesiju pod sumnjivim okolnostima, i dosadašnja ulaganja u dvorac su sporna. Obnovu je radila građevinska tvrtka čiji je vlasnik također poznati zaprešićanski HDZ-ovac Ivo Lukić, rekli su sugovornici za Jutarnji list. Naime, Turk je u medijima naglasio kako je njegova gradska vlast spasila dvorac od propadanja i da će njegova namjena i dalje biti javna te da je Visoka škola obavezna ulagati u dvorac i brinuti se o njegovu očuvanju.


Komentari