Policija je zabrinuta: Danas bi mogao biti kaos na cesti, evo što su preporučili

FOTO: PUZ Zagrebačka

Povodom hodočašća i blagdana Velike Gospe 14./15. kolovoza i održavanja središnjih vjerskih svečanosti u subotu, 15. kolovoza, očekuje se kretanje većeg broja osoba državnim i županijskim cestama

Velika Gospa, blagdan uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se 15. kolovoza te na ovu svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u brojna marijanska svetišta.

Na dan Velike Gospe velik broj građana krenut će na hodočašća  osobnim vozilima, autobusima ili pješice već u ranim jutarnjim satima, dok se povratak hodočasnika predviđa u poslijepodnevnim satima.

U tom razdoblju promet na svim prilaznim cestama prema svetištima bit će pojačan.

Stoga skrećemo pozornost vozačima na pješake na cestama koji će hodočastiti tijekom noći i ranojutarnjih sati, a pješacima savjetujemo da zbog svoje sigurnosti poštuju prometna pravila kretanje pločnikom ili uz krajnji rub ceste) i da koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti.


Tijekom vikenda prevladavati će promjenjivo vrijeme, s mogućim olujnim nevremenima. Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji).

Naglašavamo da ove godine blagdan Velika Gospa pada u subotu tako da se očekuje pojačani promet i na autocestama pa vozače molimo za strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa, od ograničenja brzine, vezanja sigurnosnim pojasom, nekorištenja mobitela, do apsolutnog izbjegavanja alkoholnih pića. Upozoravamo na strogu zabranu kretanja zaustavnom trakom, održavanja potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje.

Uoči i na dan Velike Gospe, policijski službenici posebnu će pozornost posvetiti stanju sigurnosti u cestovnom prometu te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju zaštite svih sudionika u prometu.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika pa će se osigurati njihova vidljiva nazočnost na cestama, a pogotovo na svim prometnim pravcima koji vode prema marijanskim svetištima.

Komentari