‘Planinu’ smeća zamijeniti će zelena šetnica

sh.wikipedia.org

Stanovnici Samobora punih su četrdeset godina odlagali otpad tri kilometra od centra grada.Osam dugih godina tražio se model sanacije brda koje se doslovno pretvorilo u “planinu” smeća, a onda se 2007. Trebež zatvorio. No, stanovnici konačno mogu odahnuti, jer se ovaj projekt počeo realizirati u 2015.

Smeće će zamijeniti drveće i zelenilo

Ovaj projekt započeo je još u listopadu lani, ali su strojevi nekadašnje odlagalište Trebež s 37.000 četvornih metara neopasnog otpada počeli otkopavati i sanirati ovaj tjedan. Izvođači i tvrtke koje provode sanaciju jučer su službeno projekt predstavili i javnosti pa je lokalno stanovništvo izrazilo zabrinutost samim procesom, doznaje Večernji list.

Naime, o sanaciji Trebeža pričalo se i prije rata,  a tada Hrvatske vode odlagalište nisu željele ni taknuti jer su se bojale da će bušenjem poremetiti sustav podzemnih voda. U opasnosti je tako, dodaju, obližnje vodocrpilište Strmec, koje opskrbljuje i zapadni dio Zagreba. No, ipak nema mjesta panici jer će se postaviti i uređaji koji će pratiti sve parametre. Da otpad ne dođe u kontakt s vodom napravit će se nepropusni sloj iznad i ispod odlagališta, tako da će otpad biti u svojevrsnoj kapsuli. Nakon završetka sanacije, odlagalište će se urediti i hortikulturno pa će se zasaditi trava i drveće.

Na Jakuševac do 31.12.

Projekt, koji bi trebao biti gotov do kraja rujna 2016. godine, vrijedan je 65 milijuna kuna, a Samoborci za to neće morati izdvojiti ni kune. Financira se, naime, iz kohezijskog fonda Europske unije, i to u 85-postotnom iznosu, dok će preostalih 15 posto osigurati Fond za zaštitu okoliša. Grad Samobor trenutačno otpad vozi na Jakuševac, a ugovor vrijedi do 31. prosinca ove godine.


Komentari