Pet milijuna lampica ‘Božićne bajke’ neće se upaliti ove godine: ‘Ovaj udarac nećemo preživjeti’

FOTO: Davor Kirin/Facebook

Manifestacija  “SalajLand – Božićna i Uskrsna priča obitelji Salaj” za ovu godinu je otkazana iako se provodi na otvorenom prostoru u Čazmi.

Pet mlijuna božićnih lampica koje su uoči nadolazećih blagdana trebale upaliti ove godine neće svijetliti. Zbog mjera vezanih uz spječavanje širenja koronavirusa zabranu radu dobilo je i obiteljsko imanje “SalajLand”, čija je Božićna priča za posjetitelje trebala biti otvorena sutra, 27. studenog.

Obitelj Salaj tu je vijest dočekala u nevjerici s obzirom na to da je riječ o manifestaciji koja se održava na otvorenom, na površini od čak deset hektara. Poslovanje “SalajLanda” je specifično jer od prihode imaju samo od dva mjeseca isplaćuju se plaće i troškovi imanja kroz cijelu godinu.

FOTO: Davor Kirin/Facebook

“U trenutku kada nam je rečeno da nećemo moći otvoriti manifestaciju sve je već bilo spremno. Riječ je o velikoj mašineriji i opsežnoj logistici. Postavljeno je više od pet milijuna lampica, okićene nove atrakcije, sklopili smo ugovore s HEP-om o dodatnom izvoru struje, dogovorili internetsku prodaju ulaznica na ulaznice.hr, angažirali gotovo 20 izlagača s dodatnom ponudom u našem Adventskom selu, angažirali sezonske radnike i još puno toga.

Na pripreme Božićne priče, koje obavljamo od ljeta, već je sav novac utrošen, posebno kada su u pitanju dodatne lampice koje nam je naš partner dostavljač već isporučio i koje moramo platiti. Odakle ćemo pokriti sve svoje obveze ne znamo jer se “SalajLand” isključivo financira od svoje dvije manifestacije godišnje, najvećim dijelom od božićne i nešto manjim dijelom od uskrsne priče, koja zbog COVID-a također nije održana ove godine. Ovdje je osam zaposlenih kroz cijelu godinu za koje neće biti novca za plaće, ne samo za prosinac nego sve dok ne budemo u mogućnosti ponovno normalno poslovati.

Nažalost, uzimamo u obzir da “SalaLand” ovaj udarac neće preživjeti, te da nećemo moći održati poslovanje u 2021. godini na razini da ikada više otvorimo vrata za posjetitelje. Jer nije to “samo” postaviti lampice, i ne radi se tu o poslu od nekoliko tjedana. Da bi imanje bilo onakvo kakvo posjetitelje dočekuje o Božiću i Uskrsu, ono se održava cijele godine, uređuju se redovito travnjaci, živice, a lampice se postavljaju već u srpnju i kolovozu. Jako smo tužni, teško je gledati kako se gasi naš san, u kojemu smo toliko uživali”, kažu Salaji za Glas Slavonije.

Istakli su i d kada su prošli petak proglašene nove mjere, nisu uopće “na prvu doživjeli” da je njima zabranjen rad.

“Imanje, a time i cijela manifestacija, na otvorenom je i prostire se na čak deset hektara. Prošla godina nam je po posjećenosti bila rekordna. Subotom i nedjeljom bi nam došlo između tri i četiri tisuće ljudi dnevno. No i dalje, ni u tim danima, nikada nije bilo nikakvih gužvi. Posjetitelji se razmile po imanju, izgube se na tolikoj površini. Pokušali smo to objasniti nadležnima, kao i specifičnost naše situacije, načina poslovanja, no nismo naišli na razumijevanje”, kažu.

Dodaju kako prema pravilima Stožera na jednome mjestu ne može biti više od 25 osoba, bez obzira na površinu. Jednako tako, nemaju pravo na bilo kakvu pomoć države za održavanje radnih mjesta. Kažu kako su im rekli da su uvjeti za potpore kruti i ne predviđaju da postoje poslovni subjekti koji čitav svoj prihod ostvaraju tijekom dva mjeseca u godini.

FOTO: Davor Kirin/Facebook

“Tako da ćemo se vjerojatno “kvalificirati” za pomoć za prosinac jer će se pad prometa drastično osjetiti. No za ostatak godine nitko nas neće pitati od čega da imanje i projekt prežive. Uz napomenu kako ove godine nismo dobili čak ni simboličnu pomoć Turističke zajednice, koja se inače kroz natječaj dodjeljuje manifestacijama od značenja jer je ovaj poništen”, ističu iz obitelji Salaj, kojima, nakon što su na društvenim mrežama objavili da je otvorenje “SalajLanda” otkazano, ne prestaju zvoniti telefoni i puniti se sandučići elektronske pošte i na društvenim mrežama.

Obitelj Salaj poslala je u utorak županijskom stožeru još jednu zamolbu za odobrenje otvaranja imanja te se nadaju kako će njihov slučaj biti razmotren kao iznimka. Ako se to ne dogodi, ostaje nada da će im rad ipak biti dopušten nakon 15. prosinca.

Komentari