OTVARA SE POLIKLINIKA U SVETOJ NEDELJI: Nove metode otkrivanja i liječenja raka

FOTO: Press

Krajem ove godine u Svetoj Nedelji, u bivšem Hoto centru otvara se Radiochirurgia Zagreb, poliklinika za dijagnostiku i liječenje karcinoma pomoću radioterapije, radiokirurgije i kemoterapije.

Poliklinika u Hrvatsku i u regiju donosi nove metode otkrivanja i liječenja raka pomoću tehnologije koju koriste prestižne svjetske klinike kao što su, Mayo, Cleveland, Stanford, Beth Israel. Ulaganje je vrijedno 10 milijuna eura, a poliklinika će biti jedina takvog tipa u regiji, te očekuje pacijente iz drugih zemalja Jugoistočne Europe.

Iako se nedavno spekuliralo da će u novu onkološku polikliniku ulagati Švicarci, doznajemo da se radi o domaćoj investiciji čiji je nositelj Dragan Schwarz, specijalist kirurg, subspecijalist digestivne i onkološke kirurgije, javnosti poznat kao pomoćnik ministra Dragana Primorca u Vladi Ive Sanadera.

Kako je na današnjem predstavljanju poliklinike istaknuo dr. Schwarz, ujedno i ravnatelj poliklinike, investicija je realizirana uz financiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz jamstva HAMAG Bicro. U poliklinici će se koristiti uređaji Siemens Healthineers razvijeni u suradnji s američkom tvrtkom Varian, koja razvija sustave za radioterapiju i radiokirurgiju Edge, prenosi poslovni.hr.

Kako je pojasnio dr. Schwarz, posebnost radiokirurgije je u tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih i posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Sam tretman ne traje dugo, a pacijent odmah poslije može kući.

“Riječ je o metodi koja predstavlja značajan pomak u liječenju karcinoma, a posebno je korisna kod onih uz osjetljiva područja koja klasičnim kirurškim metodama ne bi bilo moguće operirati. Također, u svijetu se sve više koristi i za operacije koje su se do sada obavljale klasičnom kirurgijom”, istaknuo je Schwartz.

Usluge poliklinike planiraju staviti na tržište državnog i privatnog osiguranja u cijeloj regiji, a usluge će se ponuditi i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, potvrdio je ravnatelj.


Komentari