ODRANSKO POLJE: Pogledajte ručnu košnju i saznajte sve o zaštićenom KOSCU

priroda-zagrebacka.hr

Tradicionalna, 7. po redu manifestacija “Kosci za kosce”, održat će se u subotu, 1. kolovoza 2015. godine s početkom u 18:00 sati, na Odranskom polju u Selcu, Veleševec, Općina Orle.

Manifestacijom ”Kosci za kosce” ukazuje se na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac u zaštićenom području Značajni krajobraz Turopoljski lug i vlažne livade uz rijeku Odru koje je ujedno i područje europske ekološke mreže Natura 2000. Očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti na ovim prostorima direktno je povezano s očuvanjem života na selu i podršci ruralnog opstanka i razvoja. Cilj je očuvanje jedne od najugroženijih ptica Europe – kosca, koja se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, kao i edukacija lokalnog stanovništva o načinu i terminu košnje prilagođenom toj vrsti.

U sklopu manifestacije ove godine je planirano osnivanje Suradničkog vijeća za područje Odranskog polja i Turopoljskog luga u Zagrebačkoj županiji. Svi posjetioci će uz edukaciju o koscu imati priliku vidjeti prikaz košnje ručnom kosom i vožnje konjskim zapregama.

Program:

18:00 – OTVORENJE MANIFESTACIJE

Predstavljanje rezultata istraživanja ptice kosac na Odranskom polju i

projekta ”Obnova drvenog mosta na rijeci Odri”

19:00 – PRIKAZ KOŠNJE RUČNOM KOSOM

Vožnja konjskim zapregama uz rijeku Odru

 


Komentari