Obnavlja se prekrasan dvorac nadomak Zagreba: Na prvi kat će smjestiti gradsku upravu, a na drugi muzej

Foto: Wikimedia Commons
Bliži se početak radova na obnovi dvorca Erdődy u Jastrebarskom. Ishođena je građevinska dozvola što znači da su stvoreni preduvjeti za pokretanje postupka javne nabave za radove vrijedne preko 73 milijuna kuna bez PDV-a.

Po završetku radova najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, a 20 posto tog objekta bit će moguće komercijalizirati.

Dvorac je u derutnom stanju od kraja 80-ih godina kada su iz njega iseljeni muzej i stanari koji su do tada živjeli u prostorijama dvorca. Bilo je i pokušaja obnove  početkom 90-ih godina, kad je počela sanacija određenih dijelova dvorca, no to nije dovršeno, tako da je ovo prva ozbiljna obnova koja će revitalizirati zapuštenu zgradu i otvoriti je za građane, prenosi Večernji.

Foto: Wikimedia Commons

“Došli  smo do povijesno važnog trenutka za obnovu našeg najvrjednijeg kulturnog zdanja i uložit ćemo maksimalan trud u realizaciju ovog projekta” – rekao je gradonačelnik Jastrebarskog SDP-ov Zvonimir Novosel.

Uređenje dvorca prizemlje će se pretvoriti u prostor komunikacije s posjetiteljima, a otvorit će se i ugostiteljski objeku. Također, predviđen je prostor za prezentacije i promocije dok bi se na prvom katu trebala smjestiti gradska uprava. Drugi kat će pak biti namijenjen za povijesni i etnografski muzej.

Foto: Wikimedia Commons

Projekt obnove i revitalizacije dvorca ErdődyJastrebarskom sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna mu je vrijednost 73,639.686,93 kuna, od čega odobrena sredstva iz fondova EU iznose 49,503.626,59 kuna.


Komentari