O OVOME SE MALO PRIČA! Velika Gorica nastradala je u potresu, stanovnici ne žele napustiti razrušene kuće

Photo: HRT

Potres nije imao milosti prema području središnje Hrvatske. Osim Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela, prošlog je tjedna nastradala i okolica Velike Gorice.

Više od 80 ljudi iz Gorice, ali i s područja Sisačko-moslavačke županije smješteno je potom u tri velikogorička hotela.

No, kao i u drugim gradovima, mnogi stanari još su uvijek na pogođenim mjestima i ne žele napustiti svoj rodni kraj.

Iako mu je kuća potpuno popucala, Stjepan svoj grunt u Cerovskom putu ne želi napustiti. Spava kod susjeda i osjeća svako podrhtavanje, piše HRT.

“Jučer ujutro je bil potres, bil sam u toj drvenoj kući di sam privremeno smješten, to je mene bacalo, ja ne znam kaj se dešava”, kaže Stjepan Galović iz Velike Gorice.

Nastradala je i Ivanova kuća, no zbog zdravstvenog stanja odmah je prebačen u velikogorički hotel zajedno s još 20-ak građana.

“Najedanput je to počelo tresti, cesta se digla, pesek se uplašil, ja sam se uplašil, suseda me otpelala, tak da sam se smiril, teško mi je bilo”, prepričava Ivan Vrhovški za Regionalni dnevnik HRT-a.

“Jako je bilo loše, strašno je bilo i moj sin je počeo plakati i vikati “potres”, nismo znali gdje ćemo pobjeć'”, priča Nenad Glumac.

Neki objekti rušit će se do temelja

Uz obiteljske kuće velika oštećenja pretrpjela je i crkva u Dubrancu iz 18. stoljeća, kao i područna škola. Vrlo je vjerojatno da će se sve morati do temelja rušiti.

“Pretrpjeli smo baš velika oštećenja, dimnjak, stropovi, baš je jako uništena, neće moći biti izvođenje nastave početkom drugog polugodišta”, kaže Irena Meštrović iz Područne škole Dubranec u Velikoj Gorici.

“Naručili smo montažne kućice za sve obitelji koje su ostale bez krova nad glavom, sedam domaćinstava je u kućama koje su neupotrebljive na području Velike Gorice, kućice bi trebale biti kroz par dana spremne za upotrebu i oni bi se onda mogli vratiti u svoje domove”, izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Također, u gradu kažu, svi koji su ostali bez krova nad glavom bit će oslobođeni komunalne naknade te će dobiti po 10 tisuća kuna pomoći.

Komentari