NAJMODERNIJA U OVOM DIJELU EUROPE: U Svetoj Nedelji otvorena najsuvremenija poliklinika za liječenje raka

U Svetoj Nedelji je jučer otvorena najmodernija klinika za dijagnoze i liječenje raka u ovom dijelu Europe.

Riječ je o Radiochirurgiji Zagreb koja će pacijentima omogućiti dijagnozu i liječenje najsuvremenijim tehnologijama kako bi se omogućilo rano otkrivanje te, najopakije bolesti današnjice.

Poliklinika za dijagnostiku i liječenje raka Radiochirurgija Zagreb nalazi se u Svetoj Nedelji, a u njoj će pacijenti moći obaviti pretrage pomoću tehnologija koje koriste prestižne klinike u svijetu kao što su Mayo, Cleveland, Stanford i Beth Israel. Ukupna vrijednost ove investicije veća je od 10 milijuna eura što je realizirano iz privatnih izvora, uz financiranje HBOR-a i Unicredit leasinga te uz HAMAG Bicro jamstva.

Nakon četiri godine rada na ovom projektu osjećam zadovoljstvo, ali i ponos jer građanima nudimo najsuvremenije uređaje i metode za rano otkrivanje i liječenje karcinoma“, izjavio je ravnatelj Radiochirurgije Zagreb, prof. dr. sc. Dragan Schwarz za Telegram.hr.


U poliklinici se koriste uređaji za takozvani screening ili probir – pregled koji omogućava rano otkrivanje raka pluća putem vrhunskog CT uređaja uz minimalnu dozu zračenja. Magnetska rezonanca dojke i virtualna kolonoskopija također su pregledi koji će se moći obaviti u jedino u ovoj poliklinici na području naše regije.

radiochirurgija2

Zrake koje uništavaju karcinom bez rezanja i bez krvi

Također, Radiochirurgija Zagreb pruža mogućnost praćenja učinka kemoterapije, moguće je uzimanje uzoraka te kompjuterski potpomognuta dijagnostika.

Posebnost radiokirurgije je u tome što se liječenje obavlja snopom visoko preciznih te posebno usmjerenih i doziranih zraka koje uništavaju sam karcinom bez rezanja i bez krvi, uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Sam tretman ne traje dugo, a pacijent odmah poslije može kući.

Klinika raspolaže sa Siemensovom opremom – CT uređajem ultra niske doze zračenja, velike brzine s 384 rekonstruirana sloja, MR uređajem jačine 3T te ultrazvukom najnovije generacije.

Na investiciju za otvorenje ovakve klinike u Hrvatsko najvećim dijelom je potaknula poražavajuća statistika jer kod nas godišnje od karcinoma oboli oko 25 000 ljudi, a tehnologija u Radiochirurgiji omogućuje rano otkrivanje što značajno povećava šanse za izlječenjem ili produljenjem kvalitetnog života unatoč dijagnozi.

Usluge poliklinike planiraju se staviti na tržište državnog i privatnog osiguranja na cijelom prostoru jugoistoka Europe, piše Telegram.hr.

Komentari