MANIFESTACIJA ‘KAJ SU JELI NAŠI STARI’: U Vrbovcu i ove godine najpoznatiji turističko-kulinarski događaj (FOTO)

Kaj su jeli naši stari

Tradicionalni turističko-kulinarski spektakl ponovno otvara svoja vrata – 36. manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ od 26. do 28. kolovoza u Vrbovcu.

Znamenita i najstarija turističko-kulinarska manifestacija u Hrvatskoj, „Kaj su jeli naši stari“, održat će se već 36. godinu zaredom od 26. do 28. kolovoza 2016. godine u Vrbovcu.
Pitoreskni Vrbovec ponovno će tijekom tri dana postati središte i okupljalište istinskih ljubitelja autohtonih gastronomskih delicija Vrbovca i okolice, ali i enologa, te također i brojnih znatiželjnika i zaljubljenika u gastro tradiciju, ali istodobno i u kulturnu baštinu vrbovečkog kraja. Manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ ove se godine održava pod posebnim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, a već tradicionalno u organizaciji Turističke zajednice Grada Vrbovca, uz Pučko otvoreno učilište Vrbovec i Gradsku zajednicu sportskih udruga Vrbovec.
Kao i svake godine, autohtona jela vrbovečkog kraja po dobro čuvanim, starinskim receptima, koje su žene prenosile s generacije na generaciju, spravljat će članice udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela, a posjetitelji će uz degustacije brojnih zanimljivih jela moći kušati i neizostavnu „kraljicu“ svih vrbovečkih jela i kolača – popularnu peru. Organizatori manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ iz Turističke zajednice Vrbovca na čelu s Anom Bakar već su naviknuli posjetitelje kojih je uvijek sve više i pristižu iz cijele Hrvatske, ali i okolnih država, da program manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ sa svakom novom godinom održavanja postaje sve bogatiji!
Kaj su jeli naši stari
Kaj su jeli naši stari
Ovogodišnja manifestacija “Kaj su jeli naši stari” započet će u petak, 26. kolovoza prigodnim gastro programom, izložbama i zanimljivim predavanjem “Mogućnost promicanja turizma putem prehrambenih proizvoda sa zaštitnim nazivom”. Službeno, svečano otvorenje, predviđeno je za subotu, 27. kolovoza se u 11,00 sati na ljetnoj pozornici, uz nastup HKUD-a „Petar Zrinski“ Vrbovec, nakon čega se program nastavlja na više lokacija. Uz već tradicionalne segmente manifestacije poput ocjenjivanja, degustacije i izložbe tradicionalnih jela u organizaciji udruga žena koje će se održavati tijekom subote i nedjelje, 27. i 28. kolovoza, u cjelodnevnom terminu od 10:00 do 18:00 sati, posebnog dijela manifestacije posvećenog degustaciji vrhunskih vina „Kaj su pili naši stari”, gastro showa kojeg ove godine predvodi poznati kuhar Branko Ognjenović i brojnih drugih sadržaja, ove godine, manifestacija„Kaj su jeli naši stari“ ima ponovno i humanitarni karakter. Tako će se u sklopu akcije Vaša i PIK-ova kuna za Udrugu „Renato – Kuhari bez granica“ prikupljati pomoć za djecu s urođenom srčanom manom u koju će se posjetitelji moći uključiti uz kušanje PIK-ove mortadele od 200 kg. PIK Vrbovec je ujedno i generalni sponzor ovogodišnje manifestacije „Kaj su jeli naši stari“.
Kaj su jeli naši stari
Kaj su jeli naši stari
Valja naglasiti da je jedan dio manifestacije posvećen i jelima i običajima nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja će se posebno predstavljati tijekom drugog dana manifestacije, u subotu 27. kolovoza, a građani će imati priliku uživati i u tradicionalnim jelima Bosne i Hercegovine i Makedonije u sklopu prigodnog programa „Kaj su jeli stari u Bosni i Makedoniji“.
Tijekom manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ posjetitelji će moći uživati u brojnim prigodnim izložbama, sudjelovati u korisnim kulinarskim radionicama, posebnim radionicama za djecu i starinskim igrama za djecu, te pogledati nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava, kazališnih predstava. Neizostavni dio programa su i sportska natjecanja u nogometu, tenisu, odbojci na pijesku, šahu i streljaštvu. Zanimljivo je izdvojiti i posebno atraktivnu izložbu starih automobila u organizaciji Oldtimer kluba koje će posjetitelji moći razgledati u popodnevnim satima, tijekom subote 27. kolovoza i nedjelje 28. kolovoza od 17 sati nadalje i Konjičke igre – posebno natjecanje konjara u organizaciji Konjogojske udruge Vrbovec koje posjetitelje očekuje u nedjelju, 28. kolovoza od 14,00 do 16,00 sati.
Kaj su jeli naši stari
Kaj su jeli naši stari
Posebno bogat koncertni program privući će i brojne posjetitelje željne vrhunske zabave uz poznate estradne i glazbene zvijezde, na koncertima koji će se tijekom sve tri večeri odražavanja manifestacije „Kaj su jeli naši stari“ održavati u šatoru, s početkom u 23:00 sata. Tijekom prve večeri, u petak, 26. kolovoza svi poklonici grupe Vatra moći će uživati u njihovom koncertu, dok će u subotu, 27. kolovoza svoj veliki koncert održati sjajan Željko Bebek u pratnji svog benda. Za završnu feštu i odličan koncert u nedjelju, 28. kolovoza pobrinut će se popularni Miroslav Škoro!
Kao i proteklih godina, na relaciji Zagreb-Vrbovec-Zagreb u subotu 27. kolovoza vozit će prigodni vlak Potepuh koji će posjetitelje prevoziti po promotivnoj cijeni od 10 kuna, s polaskom s Glavnog kolodvora iz Zagreba u 9:55 i povratkom iz Vrbovca u 20:00 sati. Potepuh će na svojoj ruti stajati u Maksimiru, Trnavi, Sesvetama i Dugom Selu.
Dodatne informacije o manifestaciji i programu „Kaj su jeli naši stari“ možete pratiti na web stranici Turističke zajednice Grada Vrbovca (http://www.tz-vrbovec.hr/) i službenoj Facebook stranici  manifestacije (https://web.facebook.com/kajsujeli).


Komentari